Godinu dana Briselskog sporazuma: Srbija zaštitila državne interese!

Izvor: Kurir, 21.Apr.2014, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godinu dana Briselskog sporazuma: Srbija zaštitila državne interese!

Pitanje KiM prebačeno na diplomatski teren i marginalizovana mogućnost oružanih sukoba. Istovremeno ubrzan put u EU

BEOGRAD - Odlučno.

Pitanje Kosova i Metohije uspešno je prebačeno u diplomatsku arenu potpisivanjem Briselskog sporazuma, čime je marginalizovana mogućnost oružanih sukoba u južnoj srpskoj pokrajini. Srbiji je, istovremeno, raskrčen evropski put i januara ove godine otvoreni >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pregovori o članstvu sa EU.

Diplomatska arena

Sporazum, koji sadrži 15 tačaka, 19. aprila 2013. potpisali su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači, nakon završene desete runde dijaloga između Beograda i Prištine, uz posredovanje visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton. Svetski i evropski zvaničnici ocenili su tada da će sporazum pomoći Beogradu i Prištini na putu ka EU, te da je „potpisivanje sporazuma istorijski dan za odnose Srbije i Kosova, ceo zapadni Balkan i EU“.

Danas, godinu dana kasnije, analitičar Dušan Janjić ocenjuje da niko nije očekivao da će se postići takav uspeh u pregovorima.

- Problem Beograda i Prištine prebačen je u diplomatsku arenu i marginalizovana je mogućnost oružanih sukoba, s tim da nisu isključeni bezbednosni incidenti lokalnog karaktera. Sporazum je povezan sa bezbednošću Srbije, gde KiM više nije zapaljiv problem - navodi on.

Efekti slede

Analitičar Dragomir Anđelković očekuje da će se efekti Briselskog sporazuma tek videti.

- Očekuje nas mnogo zamki i podmetačina u nastavku pregovora, pošto druga pregovaračka strana ume da bude vrlo nekorektna u nameri da sadržaj dokumenta izmeni uz pomoć nekih zapadnih sila. Naše je da nastavimo da štitimo svoje interese, kao i interese Srba na Kosovu.

Aleksandar Vulin, odlazeći ministar zadužen za KiM, kazao je da su vlada i Srbi sa KiM ispoštovali sve što je predviđeno Briselskim sporazumom.

- Bez podrške vlade i Srba sa KiM  Briselski sporazum bi bio mrtvo slovo na papiru, a proces evro integracija možda i trajno zaustavljen“ rekao je Vulin.

Podsetimo, poslednja, 23. runda završena je 31. marta i pregovori će biti nastavljeni posle formiranja Vučićeve vlade.

Aktivniji pristup

MEĐUNARODNI SUD ZA DŽELATE

Vulin je kazao da očekuje pravdu za Srbe.

- Formiranje međunarodnog suda koji će istraživati zločine počinjene nad Srbima, nealbancima pa i Albancima koji su bili protiv OVK i nezavisnosti KiM, je dobar način da se pokaže da i za srpske žrtve ima pravde, da će svaki dželat jednog dana biti pokazan, dokazan i kažnjen - rekao je on.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.