Gabrijel: Kraj sankcija Rusiji!

Izvor: Vesti-online.com, 27.Maj.2016, 04:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gabrijel: Kraj sankcija Rusiji!

Zahtevi za okončanjem ekonomskih sankcija između EU i Rusije su sve glasniji, piše "Dojče virtšafts nahrihten". Sada se oglasio i ministar privrede i vicekancelar Zigmar Gabrijel, koji traži postepeno ukidanje sankcija EU nametnutih zbog ukrajinske krize.

- Iz našeg iskustva znamo da trajna izolacija ništa ne donosi. Na kraju pomaže samo dijalog, rekao je on za agenciju DPA.

Gabrijel je naravno stavio do znanja da je dalja normalizacija ekonomskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << odnosa moguća samo ako se održe dogovori iz Minska o mirovnom procesu u Ukrajini. Trajna konfrontacija bi bila pogrešan put.

- To ne znači da odobravamo ono što je Rusija uradila. I takođe ne odstupamo od toga da građanski rat u Ukrajini mora da se okonča, poručio je Gabrijel.

Ruski ministar industrije Denis Manturov je na Ruskim danima u nemačkom gradu Rostoku takođe naglasio da je "privreda na obe strane zainteresovana za dalji razvoj odnosa, zaključivanje partnerstava i jačanje trgovine i investicija". On je nezavisno od sankcija pozvao na ulaganja u rusku industriju, jer je, kako je rekao, Nemačka za njegovu zemlju najvažniji partner.

I list "Bild", inače lojalan transatlantskom partnerstvu, najavljuje pobunu iz Rostoka protiv Merkelove: "Mnoge izjave podsećaju na otvoreno negodovanje protiv kancelarke Merkel i EU. Od jedinstvenog otpora prema Moskvi nije bilo ni traga... Pokrajina Meklenburg-Forpomeranija se ovim skupom nemačko-ruskih preduzetnika otvoreno postavila kontra sankcija EU i savezne vlade. Skoro svaki govornik je bio protiv kursa kancelarke Merkel i zahtevao radikalne promene. Hala je bila prepuna onih sa razumevanjem za Rusiju", citirao je list bivšeg kancelara Šredera.

Činjenica je da su posledice sankcija po privredu i samim tim zaposlene izvan vojne industrije u Nemačkoj i Rusiji - poražavajuće. Obim trgovine između dve zemlje prepolovljen je sa 105 milijardi evra u 2013. godini na 52 milijarde evra u prošloj godini, podaci su koje je izneo Aleksej Likačev, zamenik ruskog ministra za ekonomski razvoj.

Premijer (istočnonemačke) pokrajine Meklenburg-Forpomeranije, Ervin Selering, bio je glavni inicijator da se po drugi put organizuju Ruski dani i glasni zagovornik za okončanje sankcija, koje "nisu ništa doprinele". Skup u Rostoku, na kojem se okupilo oko 600 predstavnika privrede i politike obeju zemalja, pokazao je želju za normalizacijom i "nestrpljivo čekanje na to da sankcije konačno padnu", zaključuje "Dojče virtšafts nahrihten".

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer kaže da se EU suočava sa teškim razgovorima o produženju sankcija protiv Rusije povodom konflikta u Ukrajini usled sve većeg otpora pojedinih država. On je rekao da bi Zapad trebalo da pokrene dijalog sa Rusijom o "obnovi" izgubljenog poverenja i rešavanju kriza u Siriji i Libiji, uz napomenu da "unutar EU raste otpor prema produžavanju sankcija protiv Moskve". Sankcije EU protiv ruskog bankarskog, odbrambenog i energetskog sektora ističu u julu, a za njihovo produžavanje potrebna je podrška svih članica Unije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.