GOSPODARI I SLUGE BRISELA Koji lideri i ambasadori vode glavnu reč u EU

Izvor: Blic, 02.Maj.2016, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GOSPODARI I SLUGE BRISELA Koji lideri i ambasadori vode glavnu reč u EU

Angela Merkel neprikosnoveni je vladar Evrope, dok se na začelju liste najmoćnijih lidera Starog kontineta nalazi albanski premijer Edi Rama.

Tako je barem ocenio list „Politiko“ koji je rangirao zemlje članice EU i zemlje kandidate za priključivanje na osnovu uticaja državnih lidera i ambasadora u Briselu.

U prvi plan stavljena je efikasnost nacionalnih lidera i njihova saradnja sa svojim ambasadorom u EU.

Države su rangirane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i po ukupnom učinku, te da li se njihov imidž kreće u pozitivnom, negativnom ili neutralnom smeru na osnovu verovatnih događaja u narednim mesecima.

Srbija se iznenađujuće našla u gornjem delu tabele, a premijer Vučić ocenjen je kao najuticajniji državnik u regionu. Ipak, Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije kaže za „Blic“ da je „neprijatno iznenađena“ tom listom.

- Poredi se uticaj ljudi koji poštuju pravila igre i onih koji ih aktivno podrivaju. Uticajan je onaj koji održava standard poput Norveške i Francuske - kaže Milićeva.

Ona dalje kritikuje i rang srpskog premijera.

- Vučić je na toj listi opasan znak jer se legitimizuje njegova putinovska retorika i ucenjivački potencijal. I Hitler i Pol Pot i Staljin su bili uticajni. Mogu da se ranigraju jedino ako igraju u istoj ligi. Pitala bih novinare lista „Politiko“ šta oni misle o ukrajinskom scenariju i neka pitaju Vučića šta on tačno misli - dodaje Milić.

Za razliku od nje, Metju Karničnig, spoljnopolitički korespondent lista „Politiko“ ranije je za „Blic“ rekao da je Angela Merkel i ostale države EU najviše cene lidere i zemlje koje obezbeđuju mir i stabilnost u svojim regionima.

- Vučić se pozicionirao kao čovek s kojim se može sarađivati. Zbog toga ima tako dobar odnos sa Angelom Merkel - kaže Karničnig.

Polazna premisa za rangiranje bila je sve veći značaj Samita lidera i sastanaka ambasadora koji pripremaju skupove i održavaju diplomatiju između susreta ministara.

Ipak, tako visok rejting lidera stavlja dodatni teret na ambasadore (poznate kao „stalni predstavnici“) da održe korak svoje države i sačuvaju pozitivan imidž.

U listu su pored država članica uključene i zemlje kandidati za pristupanje EU pa je tako, Turska zauzela visoku 5. poziciju po moći i uticaju, odmah iza „velike četvorke“, uprkos lošem imidžu i stalnim kritikama za kršenje ljudskih prava i sloboda u zemlji.

Srbija je na listi zauzela visoko 19. mesto budući da nije članica EU. Ipak, i pored toga našla se daleko ispred članica poput Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Bugarske, Portugalije... Kako opisuju, srpski premijer Aleksandar Vučić pokazao se kao neko sa kim Brisel „može da posluje“. Takođe je navedeno da bi u narednom periodu Hrvatska mogla da bude kamen spoticanja u daljim pregovorima o priključivanju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Angela Merkel

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.