GEOPOLITIKA: (Ne)poželjni ruski humanitarci u Nišu

Izvor: BKTV News, 19.Sep.2014, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GEOPOLITIKA: (Ne)poželjni ruski humanitarci u Nišu

Pojedini domaći mediji preneli su vest o tome da SAD i EU uveliko gledaju „popreko“ na Humanitarni srpsko-ruski centar u Nišu i da već daju sugestije vrhu vlasti u Srbiji kako bi pod hitno trebao da se zatvori. Strahovanja Zapada da bi ovaj centar lako mogao da postane ruska vojna baza potvrđuje i Vikiliks, a najviše odgovora pružio je javnosti privi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << je kategoričan da je ovaj centar isključivo mesto odakle se pomaže ljudima u nevolji.

Nervoza zapadnih diplomata zbog prisustva organizovanih ruskih humanitaraca specijalizovanih za saniranje posledica nastalih usled požara ili poplava u Srbiji nastala je je zbog toga što je razdaljina između Niša i Uroševca gde je stacionirana američka vojna baza „Bonstil“ oko 120 kilometara.
Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu je počeo naročito da im smeta kada su sredinom jula ove godine pripadnici Ministarstva za vanredne situacije Rusije, u sadejstvu sa srpskim deminerima, počeli sa čišćenjem terena u užem centru Niša koji je NATO avijacija 1999. godine bombardovala kasetnom municijom. To nije prvi put da su ruski i domaći stručnjaci „čistili“ Niš od kasetnih bombi. Kako prenosi dnevnik „Danas“, najozbiljnije akcije deminiranja bile su na niškom aerodromu „Konstantin Veliki“ i u Industrijskoj zoni „Sever“, gde je pronađeno na desetine „žutih ubica“.
Da se velike sile pozicioniraju i na Balkanskom poluostrvu nedvosmisleno nam ukazuju i poznati američki i ruski stratezi – Zbignjev Bžežinjski i Petar Iskenderov. Sa jedne strane, Bžežinjski Evroaziju opisuje kao šahovsku tablu na kojoj se odvija nadmetanje za sticanje, odnosno za održavanje globalnog primata u cilju ostvarivanja geopolitičkih interesa. Amerikancima je od imperativnog značaja da se u međuvremenu ne pojavi sila koja bi bila u stanju da dominira Evroazijom.
Sa druge strane, Iskenderov smatra da prisustvo američkih vojnih trupa na Kosovu i Metohiji, pre svega u bazi „Bonstil“ omogućava SAD da kontrolišu vode Sredozemnog i Crnog Mora, kao i puteve ka Bliskom istoku, Severnoj Africi i Kavkazu, a takođe i trase postojećih i budućih cevovoda iz regiona Kaspijskog mora i Centralne Azije.
Aktivnosti baze „Bonsitil“ ne mogu da kontrolišu ni UN, niti evropske i evroatlanske organizacije, uključujući tu i NATO. Dakle, sasvim je jasno zašto američki stratezi ništa ne prepuštaju slučaju pokušavajući da brzopotezno otklone i minimalnu pretnju kakvu po njihovim aršinima predstavljaju ruski humanitarci u Nišu. Da li će u tome uspeti pokazaće vreme.
Predrag Prokopljević
The post GEOPOLITIKA: (Ne)poželjni ruski humanitarci u Nišu appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Wikileaks

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.