Francuzi najviše zabrinuti za budućnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2014, 06:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuzi najviše zabrinuti za budućnost

Evropljani su malo pozitivniji prema EU u odnosu na prošlu godinu, ali trećina njih i dalje ima neutralan, a četvrtina negativan stav, pokazuju rezultati danas objavljene ankete koju je sproveo Eurobarometar.

Ispitivanje javnog mnjenja pokazalo je da 35 odsto Evropljana ima pozitivno mišljenje o EU, što je za četiri odsto više nego u jesen 2013, dok 25 odsto ima "veoma negativan" stav, u poređenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa 28 odsto prošle godine.

Više od polovine ispitanika (52 odsto) smatra da njihov glas nema nikakvog značaja, što je znatno manje nego pre godinu dana, kada se tako osećalo 66 odsto ljudi.

S druge strane, 42 odsto građana misli da je njihov glas važan, što je za 13 odsto više nego 2013.

Eurobarometar smatra da su na takve rezultate uticali izbori za Evropski parlament u maju.

Agencija, međutim, ističe da postoje velike razlike između anketiranih u različitim članicama EU.

S jedne strane, mišljenje da se njihov glas ne čuje na nivou Unije deli 75 odsto građana Kipra, 74 odsto Čeha, Letonaca i Grka i 73 odsto Italijana.

S druge strane, Šveđani, Danci i Holanđani smatraju da Brisel uzima u obzir njihove stavove.

Poverenje u EU ima 31 odsto Evropljana, u poređenju sa 57 odsto 2007, pre izbijanja ekonomske krize.

Najveći pesimisti prema budućnosti EU su Grci (56 odsto), a slede Britanci (45 odsto), dok su najveći optimisti Nemci (84 odsto), a za njima građani Danske, Luksemburga, Švedske i Malte.

Svega četiri odsto Španaca, Grka i Portugalaca i osam odsto Francuza smatra da je privredna situacija u njihovoj zemlji dobra.

Francuzi su, istovremeno, najviše zabrinuti za budućnost (60 odsto), a slede Italijani (48 odsto).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.