Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jun.2016, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuzi i Holanđani bi mogli da "ugase" uniju

BRISEL- Odlazak Velike Britanije otvorio je vrata velikim problemima, a eventualni referendumi u Francuskoj i Holandiji mogli bi da označe kraj Evrozone i cijele EU, procjenjuju analitički portali.

"Breksit" predstavlja težak udarac projektu koji je decenijama obezbjeđivao mir, a EU bez Velike Britanije moraće da se "pogleda u ogledalo" i da prizna sebi da je put kojim korača - slijepa ulica, navode analitičari.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
Neke od članica EU boje se dominacije NJemačke, dok se Nijemci boje dominacije mentaliteta "perifernog juga".

Razlike u konceptima pokazale su se najbolje u vrijeme izbjegličke krize čak i među članicama Evrozone.

Neki analitičari vjeruju da EU može opstati samo u čvrstoj sponi NJemačke i Francuske i daljom federalizacijom ili je više neće biti.

Referendumi u Francuskoj i Holandiji, koje zagovaraju desnica na čelu sa Marin le Pen, te neke holandske stranke, još dramatičnije bi mogli da zaljuljaju EU.

To bi bio kraj projekta evropske zajedničke valute, sa dramatičnim posljedicama za EU kao cjelinu, navode ekonomski i politički stručnjaci.

Nakon britanske odluke o izlasku pritisci na "periferne države" u Evrozoni biće pojačani.

Posljedice izlaska Britanaca neće odmah biti dramatične, ali će se vremenom osjetiti - ostale članice moraće da povećaju izdvajanja za budžet EU.

Odluka Britanaca zatekla je preostalu EU nespremnom. Ako želi da preživi, Unija će morati da se "odmakne" od neoliberalnog globalizovanog modela i da se opet okrene socijalnim idealima ujedinjene Evrope, navode portali.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Francuzi i Holanđani mogli bi da "ugase" EU

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jun.2016

Odlazak Velike Britanije otvorio je vrata velikim problemima, a eventualni referendumi u Francuskoj i Holandiji mogli bi da označe kraj Evrozone i cele EU, procenjuju analitički portali..."Bregzit" predstavlja težak udarac projektu koji je decenijama obezbeđivao mir, a EU bez Velike Britanije moraće...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.