Francuzi i Britanci obeležili 100 godina od bitke na Somi

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Jul.2016, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuzi i Britanci obeležili 100 godina od bitke na Somi

Francuzi i Britanci zajedno su danas obeležili 100 godina od zajedničke bitke na francuskoj reci Somi protiv nemačkih snaga u Prvom svetskom ratu.

Britanski premijer Dejvid Kameron i francuski predsednik Fransoa Oland danas su zajedno, kao simbol istorijskog saveza između dve nacije, odali poštu ispred francusko-britanskog spomenika u Tievalu na severu Francuske.

Nedelju dana posle referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije (EU), Olandovo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prisustvo, koje nije bile ranije planirano, treba da pokaže da Velika Britanija ostaje "prijateljska zemlja Francuskoj koja želi da sačuva tu vezu", saopšteno je nedavno u Parizu.

Pored Kamerona, s britanske strane su došli članovi britanske porodice, princ Čarls i njegovi sinovi Vilijam i Hari.

Jedna od najvećih i najkrvavijih bitaka Prvog svetskog rata zavrena je s više od milion zaraćenih vojnika izbačenih iz stroja. Britanske i francuske snage su pokušale da se probiju kroz nemačke linije koje su se protezale duž 40 kilometara fronta na obe obale reke Some u severnoj Francuskoj.

Jedan od ciljeva bitke bio je da odvuče nemačke snage iz bitke za Verden ili popusti njihov pritisak, što je na kraju i ispunjeno, ali su gubici premašili gubitke bitke za Verden.

Sećanje na bitku se najviše vezuje za njen prvi dan, 1. jul 1916. godine, u kojem je iz stroja s britanske strane izbačeno 57.470 vojnika, od kojih je bilo 19.240 ubijenih ili umrlih od posledica ranjavanja. Do danas je to dan s najvećim gubicima u istoriji britanske armije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeležena 100. godišnjica bitke na Somi

Izvor: N1 televizija, 01.Jul.2016

Francuzi i Britanci zajedno su u petak obeležili 100 godina od bitke na francuskoj reci Somi protiv nemačkih snaga u Prvom svetskom ratu...Britanski premijer Dejvid Kameron i francuski predsednik Fransoa Oland danas su zajedno, kao simbol istorijskog saveza između dve nacije, odali poštu ispred francusko-britanskog...

Nastavak na N1 televizija...

Francuzi: Britanci nam ustupili mesto, iskoristimo

Izvor: B92, 02.Jul.2016, 15:46

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je da odluka Britanije da napusti EU predstavlja poslovnu priliku za Pariz...On je rekao da francuska vlada radi na povećanju privlačnosti francuske prestonice, naročito kada je reč o merama koje se tiču poreza i specijalnog statusa...U intervjuu za franciski...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.