Francuska i Poljska pozivaju EU da stvori energetsku uniju

Izvor: Blic, 24.Apr.2014, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska i Poljska pozivaju EU da stvori energetsku uniju

Zvaničnici Francuske i Poljske pozvali su danas na osnivanje evropske energetske unije, kako bi se smanjila zavisnost jednog broja evropskih zemalja od ruskog gasa.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju francuskog predsednika Fransoa Olanda i poljskog premijera Donalda Tuska, cilj takvog predloga je da “Evropa postane nezavisnija, koherentnija, kooperativnija u sektoru energetske politike”, preneo je Frans pres.

Plan koji su predstavili zvaničnici dveju zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sastoji se od šest tačaka, a ima za cilj da ubedi sve članice EU da krenu ka “osnivanju evropske energetske zajednice”.

Ovaj predlog će, prema Tuskovim rečima, poslužiti interesima čitave Unije, koja je, kako je rekao, u kritičnoj situaciji zbog krize u Ukrajini.

Evropska unija više ne može u tolikoj meri zavisiti od ruskog gasa”, izjavio je Tusk, i dodao da EU mora investirati u infrastrukturu koja bi povezala sve članice preko mreže gasovoda.

Tusk je, takođe, pomenuo mogućnost kupovine tečnog prirodnog gasa (LNG) iz SAD ili Australije, navodeći da bi koraci u takvom smeru mogli biti uskoro načinjeni.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Francuska i Poljska predlažu stvaranje evropske energetske zajednice

Izvor: EurActiv Srbija, 24.Apr.2014

Francuska i Poljska predstavile su 24. aprila zajedničku inicijativu za stvaranje "evropske energetske zajednice" kako bi se smanjila energetska zavisnost i u EU uskladile politike u toj oblasti. O tom pitanju će lideri EU raspravljati na sastanku u junu, a Evropska komisija već priprema predloge....

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.