Francuska i Nemačka predlažu sistem o primanju izbeglica

Izvor: Blic, 03.Sep.2015, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska i Nemačka predlažu sistem o primanju izbeglica

Francuska i Nemačka dogovorile su se danas da predlože trajni i obavezujući sistem o primanju izbeglica i azilanata, posebno Sirijaca, u EU, saopštio je francuski predsednik Fransoa Oland.

"Mi smo predložili zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel stalan i obavezujući mehanizam. Verujem da ono što danas postoji nije više dovoljno i ima zemalja koje ne preuzimaju svoje moralne obaveze pa će nam biti potrebno da idemo dalje od toga", rekao je Oland na zajedničkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pres konferenciji sa irskim premijerom Endom Kenijem, prenosi Rojters.

Nešto ranije je iz kabineta francuskog predsednika Fransoa Olanda saopšteno da će Francuska i Nemačka načiniti zajedničke predloge o tome kako da prime izbeglice i pravedno i proporcionalno rasporede njihov broj širom Evrope.

"EU mora delovati na odlučan način i u skladu sa svojim vrednostima", navodi se u saopštenju objavljenom nakon što je Oland telefonom razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenosi Rojters.

"Ti muškarci i žene sa svojim porodicama beže od rata i progona. Njima je potrebna medjunarodna zaštita", kaže se u saopštenju.

Dodaje se i da Nemačka i Francuska žele da odrede zajedničke standarde o jačanju evropskog sistema za azilante kao i da osiguraju povratak ilegalnih migranata u njihove zemlje porekla i pruže neophodnu podršku zemljama koje migranti koriste za tranzit, navodi Rojters.

Kako prenosi AFP, Nemačka i Francuska su se takodje složile da su neophodne obavezujuće kvote unutar EU kako bi se rasporedio teret i dodale da će taj stav preneti evropskim institucijama.

"To je princip solidarnosti", rekla je kancelarka Merkel novinarima tokom posete švajcarskoj prestonici, navodi AFP.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkel i Oland traže rešenje, Kameron “morališe”

Izvor: Mondo, 03.Sep.2015

Francuska i Nemačka dogovorile su se danas da predlože trajni i obavezujući sistem o primanju izbeglica i azilanata, posebno Sirijaca, u EU, saopštio je francuski predsednik Fransoa Oland...Foto: Tanjug, Tanja Valič.."Mi smo predložili zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel stalan i obavezujući...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.