Filip Moris izgubio - upozorenje na paklici ostaje

Izvor: B92, 04.Maj.2016, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filip Moris izgubio - upozorenje na paklici ostaje

Luksemburg -- Sud pravde EU odobrio je direktivu EU o duvanu, odbacujući tako žalbe Poljske i Filip Morisa protiv zabrane arome i uvođenja jednoobraznih paklica cigareta.

Sud sa sedištem u Luksemburgu je tako potvrdio nove evropske odredbe za paklice cigareta, na kojima zdravstveno upozorenje treba da ostane "vidljivo i posle otvaranja paklice".

Po novom propisu EU, to upozorenje koje mora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ima sliku u boji treba da pokrije 65 odsto spoljnog omota paklice i s jedne i s druge strane. Najviši evropski sud takođe je ustanovio da je na pakovanju zabranjena bilo kakva poruka koja bi mogla da podstakne pušenje.

"Standardizacija pakovanja, buduća zabrana cigareta sa ukusom mentola širom EU i specijalni propisi vezano za elektronske cigarete su zakoniti", dodaje se u presudi.

Državama članicama Unije ostavlja se mogućnost da zadrže postojeće ili uvedu nove zahteve vezane za duvanske proizvode, koji nisu obuhvaćeni ovom direktivom.

Sud je potvrdio zabranu prodaje cigareta s mentolom čija aroma, smatra sud, ima za cilj da cigarete učini privlačnijim za potrošače, što je suprotno borbi protiv pušenja i zavisnosti od duvana. Tu zabranu je osporavala Poljska.

Sud je potvrdio specijalni režim za tečnost za elektronske cigarete - da sme da sadrži maksimalno 20 grama nikotina po mililitru, a potvrdio je i niz obaveza i zabrana u vezi sa informacijama o elektronskim cigaretama i njihovom reklamiranju.

Kompanija Filip Moris je, zajedno sa Britiš Amerikan tobakom, uložila žalbu pred britanskim sudom, kritikujući zahtev za uvođenje jednoobraznih paklica kojima se eliminiše brend proizvođača.

Ovakvi propisi, prema tvrdnjama proizvođača cigareta, narušavaju jedinstveno tržište EU i sužavaju izbor potrošača.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.