Evropski lideri u strahu idu oko Rusije na prstima

Izvor: 011vodič.com, 23.Maj.2015, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski lideri u strahu idu oko Rusije na prstima

AMERIKANCI se ponovo žale na Evropsku uniju i gledaju je – sa visine.
Uticajni Washington Post ovako je ocenio upravo završeni samit „Istočnog partnerstva” u Rigi: „Strahujući od moguće reakcije Rusije, evropski lider su odustali od ambicije da se EU širi na istok. Bivšim sovjetskim republikama u Rigi nisu predložili ni brzi bezvizni režim, a vrata EU su se za njih šumno zatvorila”.
Isti >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << list je svoje čitaoce podsetio da je tadašnji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič na prethodnom samitu odbio da potpiše sporazum o asocijaciji sa EU, što je ubrzo potom dovelo do krize u Ukrajini. Pa podvukao:
„Ovoga puta su evropski lideri, bojeći se da se sve ne ponovi, išli oko Rusije na prstima. Čak se evropski lideri boje i da pretpostave da njihovo očijukanje sa Ukrajinom i njenim susedima nekada moglo da se pretvori u ozbiljne odnose”.
Drugi uticajni američki list – The Wall Street Journal – ocenio je da je Angela Merkel još pre početka samita u Rigi srušila sve ukrajinske nade za stupanje u Evropsku uniju. Ona je, naime, u Bundestagu rekla: da ublažavanje viznog režima za Ukrajinu i Gruziju zasad nije moguće i da samo „Istočno partnerstvo” nije instrument za širenje EU.
Ništa nije vredelo ukrajinskom premijeru što je uoči samita u Rigi apelovao na zemlje EU da se ne boje Moskve ni samog širenja na bivše sovjetske republike.
Što je doslovno izgovorio u intervjuu  The Financial Times: „Delujte smelo i mudro. Ne bojte se Rusije. Rusija je dužna da se boji vas – svih nas. Ne plašite se reči „širenje”. Što nas je više – to smo jači i uspešniji. Moskva se ponaša kao međunarodni kriminalac koji pokušava da zaplaši svet i da unese raskol u EU”.
Jermenija i Belorusija su odbile da potpišu završni dokument riškog samita zbog pominjanja „aneksije Krima”.
„Istočno partnerstvo” predviđa političku i ekonomsku asocijaciju EU sa Azerbejdžanom, Jermenijom, Belorusijom, Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom.
#fakti
The post Evropski lideri u strahu idu oko Rusije na prstima appeared first on Politika.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Vize,   Rat u Ukrajini

Nastavak na 011vodič.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.