Evropske zemlje povećavaju bezbednosne provere u vozovima

Izvor: Blic, 30.Avg.2015, 00:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropske zemlje povećavaju bezbednosne provere u vozovima

Zemlje Evropske unije će povećati proveru identiteta i prtljaga u vozovima, objavio je juče francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

Bernar Kaznev

Ta mera uvedena je nakon što su američki marinci na odmoru u Evropi uspeli da savladaju napadača sa kalašnjikovim na brzom vozu između Amsterdama i Pariza, prenela je agencija AP.

Kaznev je rekao da će provere biti vršene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "svugde gde bude potrebno" , ali nije naveo više detalja.

On je, posle vanrednog sastanka u Parizu sa najvišim zvaničnicima devet zemalja EU iz sektora bezbednosti i saobraćaja, apelovao i na bolju koordinaciju između obaveštajnih i bezbednosnih organa unutar "šengenske zone".

Kaznev je pozvao na "koordinisanu i simultanu akciju" evropskih bezbednosnih snaga, dodajući da je zaštita u železničkom saobraćaju "od presudne važnosti.

Francuski ministar je rekao kako zvaničnici traže načine da sarađuju sa avio-industrijom na unapređenju bezbednosti u vozovima.

Osumnjičeni za prošlonedeljni sprečeni napad u brzom vozu je bio poznat evropskim bezbednosnim službama, ali je, pre nego što se ukrcao na voz krijući automatsku pušku, kartu za voz Amsterdam-Pariz kupio u gotovini, a ne kreditnom karticom putem koje bi mogao da se utvrdi njegov identitet.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.