Evropska iskustva hrvatskih paora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2015, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska iskustva hrvatskih paora

Poljoprivrednici u Hrvatskoj godinama su pregovarali sa Evropskom unijom, pre punopravnog članstva, o tome šta su pravila ponašanja do ulaska i šta mogu da očekuju posle prijema. Najveći problem hrvatskog poljoprivrednika je taj što njegova proizvodnja nije konkurentna sa evropskom.

Opšta je ocena da poljoprivrednici u susednoj Hrvatskoj generalno nisu bili dobro primpremljeni za ulazak u Evropsku uniju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pre svega u pogledu konkurentnosti za tržišnu utakmicu. Kako kaže Milan Gusnjak iz Poljoprivredne stručne službe Hrvatske, kratkoročno gledano, produktivnost poljoprivrednog proizvođača je niska, ali na tom polju svi očekuju napredak.

"Zašto nismo konkurentni? Imamo iste razloge kao i vi. Socijalizam, niska produktivnost. Razvijali smo kombinate, a poljoprivredna domaćinstva su nestajala. Primena znanja je niska,a poljoprivrednik nije popularno zanimanje u Hrvatskoj", kaže Milan Gusnjak.

Mnogi poljoprivrednici smatraju da su za podizanje konkurentnosti potrebne velike investicije, ali to nije ni malo jednostavno, jer su njihove kolege u zapadnoj Evropi u domenu konkurentsti daleko odmakle.

"Sa investicijama treba ići oprezno i postepeno i ne treba se zaletati i koristiti što više savete poljoprivredne stručne službe", veli Gusnjak.

Hrvatskoj je ostalo još puno nerešenih problema u samoj organizaciji poljoprivredne proizvodnje. Pre svega u smislu ograničavanja primene zaštitinih sredstava, uništavanja životinjskog otpada kao i hemijske ambalaže. A ono što je hrvatski poljoprivrednik konkretno dobio od punopravnog članstva, jeste sufinansiranje kupovine nove mehanizacije, ističe naš sagovornik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.