Evropska Unija ponovo protiv subvenicija Boingu

Izvor: TangoSix.rs, 22.Dec.2014, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska Unija ponovo protiv subvenicija Boingu

BEOGRAD – Evropska Unija je pre nekoliko dana pokrenula novi trgovinski spor protiv SAD, a u pitanju su, prema mišljenju Evropske komisije, milijarde dolara nelegalnih subvencija države proizvođaču aviona Boing (Boeing), navodi se u saopštenju Svetske trgovinske organizacije.  
 

 
 
Predstavnici EU, u saopštenju od pre par dana, navode da paket poreskih olakšica koje >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Vašington nudi Boingu, ima za cilj da podstakne i pomogne kompaniju iz Sijetla da izgradi svoju planiranu seriju 777x i time krše pravila Svetske trgovinske organizacije i daju Boingu nepoštenu prednost nad najvećim konkurentom, evropskim Erbasom (Airbus).

Žalba Evropske Unije odnosi si se konkretno na 8.7 milijardi dolara podsticajnih programa koje je usvojilo zakonodavno telo države Vašington u novembru 2013. Ovi programi su namenjeni da osiguraju sastavljanje serije 777x, produžene verzije popularnog širokotrupnog Boinga 777, do 2040. godine. Ovaj dogovor sa državom je obavezao Boing da locira proizvodnju krila aviona kao i finalnu montažu letelice isključivo u državi Vašington.
Evropska komisija, izvršno telo Unije, tvrdi da se poreski podsticaji pruženi kompaniji Boing za 777x, ne razlikuju od onih koji je država Vašington dala kompaniji za razvoj “Drimlajnera” (Boeing 787 Dreamliner) još 2006. godine, a što je Svetska trgovinska organizacija proglasila nezakonitim 2012. godine. Uprkos tome podsticaji koje EU procenjuje na preko tri milijarde dolara i dalje su na snazi i trajaće do 2024. godine prema sadašnjim planovima.
Megi Bergsma (Maggie Bergsma), portparolka Erbasa, odbila je da komenariše najnoviji spor, ali je izvšni direktor kompanije Fabris Brežer (Fabrice Bregier) više puta otvoreno kritikovao poreske olakšice dodeljene Boingu i pozvao Evropsku Uniju da preduzme akcije protiv SAD, dok je u maju ove godine čak izjavio da je vrednost podsticaja Boingu premašila ukupne troškove razvoja za novi model “tripl sedmice”.
Sa druge strane, Mark Birtel (Marc Birtel) portparol Boinga, opisao je akciju EU kao “diverziju” i tvrdio da su poreske olakšice dodeljene Boingu od strane države Vašington bile podjednako dostupne svim vazduhoplovnim proizvođačima, uključujući Erbas i njihove dobavljače.
Emirates, najveći operater modela 777, poručio je u julu ove godine 115 letelica 777-9X i 35 777-8X a porudžbina uključuje opciju za kupovinu dodatnih 50 letelica sa čijom bi realizacijom vrednost posla porasla na 75 milijardi dolara. Ova narudžbina predstavlja najveće lansiranje jednog novog programa i najveću pojedinačnu narudžbinu u istoriji komercijalne avijacije.
 
 

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.