Evroposlanik: Rumunija da se uskladi sa EU oko Kosova

Izvor: Blic, 02.Jun.2015, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evroposlanik: Rumunija da se uskladi sa EU oko Kosova

Novoizabrani predsednik grupe "Prijatelji Srbije" u Evropskom parlamentu Emilijan Pavel smatra da Rumunija, kad je reč o priznavanju Kosova treba da svoje stavove usaglasi sa Evropskom unijom.

On je za list ''Danas'' podsetio da je 2013. godine Evropski parlament glasao za rezoluciju kojom se pozivaju sve države članice, uključujući Rumuniju, da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu.

''Kao članica Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << unije, a Srbija će to takođe postati u budućnosti, Rumunija treba da usaglasi svoj stav sa stavom drugih članica EU", kaže Pavel koji je rumunski poslanik Progresivne alijanse socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu.

On je izneo i svoje lično mišljenje da Rumunija, kao sused i država koja neguje mirne i prijateljske odnose sa Srbijom tokom mnogih decenija, nije mogla da bude među prvim "talasom" država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Ipak, nakon Briselskog sporazuma 2013, postignutog uz posredstvo Evropske unije, Srbija i Kosovo su razmenili oficire za vezu i pristupili normalizaciji odnosa. Verujem da je to važan korak koji je u svačijem interesu", naveo je novoizabrani predsednik grupe "Prijatelji Srbije" u EP.

Rumunski poslanik zaključuje da će Srbija imati koristi od snažnijih odnosa između Srbije i Kosova, što će pomoći izgradnji evropske budućnosti, "bolje budućnosti za sve Srbe".

Prema njegovom mišljenju, Srbija je praktično spremna da otvori makar poglavlje 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pavel: Rumunija da se uskladi sa Unijom oko Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2015

Novoizabrani predsednik grupe "Prijatelji Srbije" u Evropskom parlamentu Emilian Pavel smatra da Rumunija, kad je reč o priznavanju Kosova, treba da svoje stavove usaglasi sa Evropskom unijom...On je za list ''Danas'' podsetio da je 2013. godine Evropski parlament glasao za rezoluciju kojom se pozivaju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.