Evropa se zabrinula zbog problema nezakonite migracije

Izvor: Vostok.rs, 15.Feb.2011, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa se zabrinula zbog problema nezakonite migracije

15.02.2011. - Ostrvo Lampeduza proglašeno za zonu humanitarne katastrofe

Politički potresi u zemljama Severne Afrike, kao rikošet su udarili po Evropskoj Uniji. „Jedinstvena Evropa" se srela sa sve većim talasom nelegalne migracije.

Prve su ga osetile mediteranske države, između ostalog, Italija. Za poslednjih nekoliko dana oko pet hiljada Tunižana je preko mora stiglo na italijansko ostrvo Lampeduza. Ono se nalazi između Sicilije i Tunisa. Odatle su ilegalci >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << nameravali da se prebace na kontinent.

Na potragu za boljom sudbinom prinudili su ih očaj i siromaštvo. Revolucija, koja se odigrala u Tunisu praktično je paralizovala privredni život u mnogim gradovima. Dodajte tome raspojasanost banditizma i nasilja. Otuda i želja da se stigne u „srećnu" Evropu.

Ne isključuje se da EU može da se sretne s ilegalnom migracijom iz Egipta. On takođe doživljava političke nemire i ekonomske poteškoće.

Međutim, Evropa nije spremna za ovakav razvoj događaja. Pokazatelj za ovo je pozicija italijanskih vlasti. Savet ministara Italije već je proglasio ostrvo Lampeduzu za „zonu humanitarne katastrofe". Rim je zahtevao od svojih partnera hitno osnivanje specijalne misije za patroliranje Sicilijanskog zaliva. Sa svoje strane, ministar unutrašnjih poslova Roberto Maroni nastupio je s inicijativom za lociranje italijanskih policijskih snaga na teritoriji Tunisa radi aktivizacije borbe protiv poplave ilegalaca. S Italijanima su u mnogome solidarni drugi članovi EU. U sredu Savet ambasadora EU ima nameru da razmotri plan za regulisanje migracionih tokova. Evo šta ovim povodom kaže Vladislav Belov, stručnjak Instituta Evrope.

Pitanje je složeno. Pitanje nije povezano samo s finansijskim troškovima, već i s pravima ilegalnih migranata. Da li da budu smešteni u određene logore ili da se vrate. Šta će se desiti s onim građanima, koji moraju biti deportovani i tako dalje. Pritom će se razmatranje odvijati na fonu drugih problema, koji su povezani s regulisanjem migracionih tokova na teritoriji Evropske Unije uopšte.

Danas odnos prema migrantima u Evropi doživljava bitne promene. I ne radi se samo o ekonomskoj krizi, koja se negativno odrazila na Evropsku Uniju, i o velikom broju nezaposlenih, jer pružanje pomoći ovim licima predstavlja ozbiljno opterećenje za budžet. Vodeće evropske zemlje ponovo razmatraju politiku u ovoj oblasti. Rukovodioci Velike Britanije i Nemačke su je nazvali neuspešnom i pogrešnom. Zbog toga što nije došlo do integracije migranata u socijalnu, kulturnu i političku sredinu evropskih zemalja. Oni su tamo bili i ostaju strana pojava.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/ aten/cc-by-nc-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.