Etinger: EU se ne protivi Južnom toku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2014, 01:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Etinger: EU se ne protivi Južnom toku

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger rekao je danas u Berlinu da se Evropska komisija ne protivi gasovodu "Južni tok", ali da se ne treba zavaravati da naftni gasni gigant Gasprom neće imati glavnu reč u tom projektu, prenosi Vol strit džournal (The Wall Street Journal).

"Ruski partneri moraju da shvate da mi imamo drugačiju kulturu. Ne zavaravajte se, ako Gasprom poseduje 50 odsto gasovoda, tada Gasprom odlučuje a ne vi. Mislim da Gasprom treba da smatramo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << partnerom, ali ne smemo da mu dozvolimo da postane svemoćan", poručio je Etinger na konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu.

On je pozvao Rusiju da bude otvorena za fer razgovore i poštuje tržišna pravila kada se radi o "Južnom toku", čiji cilj je da se dopremi gas u Evropu, zaobilazeći Ukrajinu.

EU je, podseća Vol strit džournal, razgovore o tom projektu obustavila do daljnjeg.

Međunarodni gasovod Južni tok, projekat koji je pokrenula ruska državna kompanija Gasprom da bi se u isporukama gasa za Evropu zaobišla Ukrajina, vredan je više od 16 milijardi evra, a planirano je da prve isporuke gasa budu krajem 2015. godine.

Plan je da se ruski gas cevima ispod Crnog mora, a kopnom preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije odvede do potrošača u srednjoj i zapadnoj Evropi.

Etigner je takođe danas pozvao Rusiju i Ukrajinu da u međusobnom konfliktu ne koriste gas kao sredstvo ucene, istakavši da je bezbedno energetsko snabdevanje ključno i ne sme da bude uključeno u moguće dodatne sankcije Rusiji.

On je naveo da radi na scenariju u najgorem slučaju, koji će biti predstavljen šefovima država i vlada EU sredinom oktobra, u slučaju da Rusija odluči da obustavi isporuku gasa Evropi ili ukoliko Ukrajina blokira tranzit gasa kroz svoju zemlju.

"Ne očekujem nijednu od ove dve opcije da se desi, ali mogućnost da se ne desi nije nula", rekao je Etinger na konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu i dodao da želi da posreduje između Moskve i Kijeva.

"Rusi mogu da očekuju da će računi za gas biti plaćeni, i, istovremeno, Ukrajina i drugi kupci (gasa) mogu da očekuju da će cene gasa diktirati tržište, a ne zakulisne političke radnje, i da gas i cene gasa nisu instrumenti potčinjavanja i ucenjivanja, već ponude i potražnje na fer i otvorenom evropskom tržištu. To je naš cilj", rekao je Etinger.

On je ponovio i da gas nije odgovarajuća stvar da bude uključena u dodatne ekonomske sankcije Rusiji "jer bi u tom slučaju bilo samo gubitnika" na obe strane.

Etinger je takođe rekao da se protivi zabrani putovanja za šefa ruskog naftnog giganta Gasproma, jer je od ključnog značaja da se ostane u komunikaciji sa tom kompanijom.

Rusija je obustavila isporuke gasa Ukrajini u junu zbog spora sa Kijevom oko neplaćenih računa, a Ukrajina je optužila Moskvu zbog nepravičnog podizanja cene za gas.

EU pokušava da posreduje između dve strane.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Gasprom

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Etinger: EU se ne protivi Južnom toku

Izvor: Blic, 29.Avg.2014

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger rekao je juče u Berlinu da se Evropska komisija ne protivi gasovodu "Južni tok", ali da se ne treba zavaravati da naftni gasni gigant Gasprom neće imati glavnu reč u tom projektu, prenosi Volstrit žurnal..."Ruski partneri moraju da shvate da mi imamo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.