Ešton pozdravila sporazum elektromreža Srbije i Kosova

Izvor: Blic, 20.Sep.2014, 01:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ešton pozdravila sporazum elektromreža Srbije i Kosova

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozdravila je ovonedeljno potpisivanje sporazuma između Elektromreža Srbije i Elektromreža Kosova.

"Ovim sporazumom između operatera prenosnih sistema električne energije odnosi u oblasti energetike između Beograda i Prištine biće normalizovani, a Elektromreža Kosova će moći da igra svoju ulogu u upravljanju mreže visokog napona na Kosovu", navodi se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pres službe Ketrin Ešton.

U saopštenju, Eštonova je pohvalila Sekeretarijat Energetske zajednice za podršku pregovorima između dve kompanije, koje su sporazum, kako je navedeno, potpisale ove nedelje.

"Dve strane su takođe usvojile Akcioni plan za primenu sporazuma o energetici, koji su postigli premijeri (Srbije i Kosova) prošle godine u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", dodaje se u saopštenju.

Ocenjuje se i da su ovi koraci ključni za primenu Sporazuma o energetici, kao i da EU očekuje da će oni obezbediti stabilno i bezbedno sabdevanje strujom, koje svi građani zaslužuju.

O potpisivanju ovog sporazuma u sredu je govorio predstavnik Beograda u tehničkom dijalogu sa Prištinom Dejan Pavićević, koji je naveo da je taj sporazumom postignut u utorak u Briselu i da je njime snabdevanje električnom energijom na severu Kosova ostalo u rukama srpske zajednice.

On je tada dodao da je sporazumom, radi rešavanja višegodišnjeg problema u snabdevanju električnom energijom, dogovoreno osnivanje nove srpske firme koja će se baviti distribucijom struje u Pokrajini i koja će svoje usluge naplaćivati.

Dan ranije, u utorak, iz kabineta visoke predstavnice EU Ketrin Ešton pozdravljena je odluka Beograda da se u narednim danima proširi sloboda kretanja za ljude s Kosova preko aerodroma "Nikola Tesla" i dodatnih pet graničnih prelaza u naredna dva meseca.

Tada iz kabineta Ketrin Ešton nije pominjan dogovor o struji, dok Pavićević u izjavi dan kasnije nije pominjao dogovor o slobodi kretanja.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.