Erdogan pozvao EU da se izjasni o članstvu Turske

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Okt.2016, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan pozvao EU da se izjasni o članstvu Turske

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas Evropsku uniju da se izjasni za ili protiv prijema Turske u svoje redove, tvrdeći tokom govora u Parlamentu u Ankari da se došlo do "kraja utakmice".

"Stigli smo na kraj utakmice", kratko je rekao predsednik u govoru povodom otvaranja skupštinskog zasedanja.

On je rekao da "nema nikakve prepreke da Turska postane zemlja članica ako >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << EU to želi, a mi smo spremni". "Na njima je da li žele da nastave sa ili bez Turske", rekao je on.

"To što smo ostavljeni pred vratima 53 godina, pokazuje njihove namere prema nama", rekao je on, pozivajući zemlje članice da razjasne svoje namere.

Iako je proces pristupanja EU pokrenut još početkom 1960-ih godina, a pregovori su formalno počeli 2005. godine, "stav Evrope je da ne želi da ispuni svoja obećanja Turskoj", rekao je turski lider.

Erdogan je takođe kritikovao "izjave EU, uključujući i o našoj borbi protiv terorizma, iako je to za Tursku pitanje opstanka", i izrazio žaljenje što EU "pokušava da od toga napravi kriterijum u procesu pristupanja".

"Turska je uvek ispunjavala svoje obaveze prema Evropi", ocenio je Erdogan i podsetio da vize nametnute državljanima Turske za putovanje u EU treba ukinuti u oktobru, "mesecu koji će biti važan" za odnose njegove zemlje sa Evropljanima - rekao je turski lider.

Da bi se zaustavio dotok migranata, uglavnom iz Sirije, koji zapljuskuje evropske obale, EU i Turska su marta potpisale sporazum o ukidanju viza za Turke koji putuju u Evropu.

Ali, odnosi dve strane su postali zategnuti posle pokušaja puča 15. jula u Turskoj. Erdogan je tada osudio nedostatak podrške svojih evropskih kolega.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.