Energetska zajednica:Prekršaj Srbije u oblasti gasa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2014, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energetska zajednica:Prekršaj Srbije u oblasti gasa

Ministarski savet članica Energetske zajednice ustanovio je danas da je Srbija prekršila propise u oblasti gasa pošto nisu razdvojene delatnosti u preduzećima Srbijagas i Jugorosgas.

"Ta konstatacija Ministarskog saveta ima snažan uticaj na proces pristupanja EU", navodi se u saopštenju Energetske zajednice sa sednice Ministarskog saveta u Kijevu.

Ministarskom savetu je pitanje kršenja propisa u oblasti gasa prosledio Sekretarijat Energetske zajednice pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se Srbija nije uskladila sa propisima ni nakon zahteva da to učini, upućenog u februaru.

Tada je Sekretarijat ocenio da jedina dva licencirana preduzeća u Srbiji za transport gasa - državni Srbijagas i Jugorosgas koji je 50 odsto vlasništvo ruskog Gasproma, nisu sprovela svoju obavezu da razdvoje prenos od snabdevanja i proizvodnje gasa.

To razdvajanje, predviđeno propisima EU, sa kojima je Srbija dužna da se usklađuje u okviru Energetske zajednice, obaveza je Srbije od 2007. godine.

Ministarski savet je na sednici izrazio i ozbiljnu zabrinutost zbog kršenja Ugovora o Energetskoj zajednici koje je počinila Bosna i Hercegovina time što nije donela zakon o sektoru gasa, ali je odložio uvođenje sankcija za BiH do 2015.

Zemlje potpisnice Ugovora o Energetskoj zajednici obavezale su se da primene evropsku pravnu tekovinu u oblasti energetike, ustanove regulatorne strukture i liberalizuju svoja tržišta energenata.

Na 12. sastanku Ministarskog saveta Energetske zajednice učestvovali su ministri energetike osam potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici - Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Moldavije, Ukrajine, Crne Gore i Srbije, kao i Kosova.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Energetska zajednica: Prekršaj Srbije u oblasti gasa

Izvor: RTS, 23.Sep.2014

Ministarski savet članica Energetske zajednice ustanovio je da je Srbija prekršila propise u oblasti gasa pošto nisu razdvojene delatnosti u preduzećima "Srbijagas" i "Jugorosgas". ..U saopštenju Energetske zajednice sa sednice Ministarskog saveta u Kijevu se navodi da "ta konstatacija Ministarskog...

Nastavak na RTS...

Energetska zajednica: Prekršaj Srbije u oblasti gasa

Izvor: Blic, 23.Sep.2014

Ministarski savet članica Energetske zajednice ustanovio je danas da je Srbija prekršila propise u oblasti gasa pošto nisu razdvojene delatnosti u preduzećima Srbijagas i Jugorosgas...- Ta konstatacija Ministarskog saveta ima snažan uticaj na proces pristupanja EU -  navodi se u saopštenju Energetske...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.