Ekstremna predviđanja za 2015. godinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Dec.2014, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekstremna predviđanja za 2015. godinu

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi će verovatno otići sa te funkcije i vratiti se u Italiju kako bi pokrenuo reforme u idućoj godini, prognozira danska Sakso banka u svojoj najnovijoj listi "10 ekstremnih predvidanja za 2015".

Na listi ekstremnih zbivanja, koja bi prema analitičarima ove danske internet banke mogla da se dogode u 2015, pored Dragijevog odlaska sa funkcije predsednika ECB, pominje se i mogući izlazak Britanije iz sastava Evropske unije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nakon pobede britanske Partije nezavisnosti na opštim izborima, pucanje britanskog sektora nekretnina, ali i erupcija islandskog vulkana Bardarbunga.

Prema ocenama glavnog ekonomiste Sakso banke, Stina Džejkobsena, naredna godina će biti teška, ali potencijalno i godina u kojoj će ključni pokazatelji biti na minimumu.

"Inflacija je pala na najniži nivo u poslednji nekoliko decenija, kamatne stope takođe, dok su cene energenata znatno niže. Manjak volatilnosti u podacima i u tržišnim aktivama pružio je investitorima lažan osećaj sigurnosti i to bi moglo uzrokovati veće probleme u 2015. godini", navodi DŽejkobsen.

Prvo mesto na Saksovoj listi ekstremnih predviđanja za narednu godinu zauzelo je pucanje sektora nekretnina u Britaniji, budući da taj sektor, prema ocenama analitičarima ove banke, već gubi na zamajcu, naročito u Londonu.

Sakso banka dalje predviđa da će inflacija u Japanu skočiti na pet odsto, dok će kineski juan devalvirati za 20 odsto.

Prognozirajući mogući odlazak Marija Dragija iz ECB, Sakso banka napominje da se u toj finansijskoj instituciji vodi "rat" zbog mogućeg kvantitativnog labavljenja, čemu se protivi Nemačka.

Dragi bi se iz "tople stolice ECB" mogao vratiti u Italiju, kako bi ga nasledio guverner Bundesbanke Jens Vajdman (Weidmann), koji bi mogao budno da nadzire program kvantitativnog ublažavanja, i tako umiri nemačke političare, pre svega kroz javno kontrolisanje rizika koji iz tog programa proizilaze.

Mogućim Dragijevim napuštanjem funkcije predsednika ECB bave se i britanski Gardijan, i nemački Velt (Die Welt) i Cajt (Die Zeit).

Gardijan podseća da sukob u ECB-u zbog kvantitativnog popuštanja dolazi u osetljivom trenutku, jer italijanska štampa navodi da će Dragi možda uskoro doći kući, kako bi preuzeo rukovodenje Italijom, budući da se 89-godišnji predsednik Đorđo Napolitano priprema da odstupi.

Dragi, piše ovaj list, ima i hitnih porodičnih razloga da se vrati u Rim, a jedva prikriva svoju iritaciju sukobima koje ima u Frankfurtu.

Prema pisanju listova Cajt i Velt, sukob u ECB-u je toliki da su tri od šest članova Izvršnog odbora te finansijske institucije odbili da potpišu Dragijevu poslednju izjavu.

Među ostalim predviđanjima Sakso banke je i bankrot ruskih kompanija ili vlade u Moskvi po osnovu stranog duga, ali i rekordan skok cena kakaa na 5.000 dolara po toni u 2015. godini, kao posledica snažne tražnje za čokoladom širom sveta.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

2015: Bankrot Moskve, kakao u nebo?

Izvor: B92, 22.Dec.2014

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi će verovatno otići sa te funkcije i vratiti se u Italiju kako bi pokrenuo reforme u idućoj godini...To je jedna od prognoza danske Sakso banke na najnovijoj listi "10 ekstremnih predviđanja za 2015", koja bi prema analitičarima te internet banke...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.