Edi Rama za obnovu projekta Evropske unije, garanta mira za Balkan

Izvor: Blic, 29.Jun.2016, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Edi Rama za obnovu projekta Evropske unije, garanta mira za Balkan

Težnja Albanije da se pridruži Evropskoj uniji nije poljuljana Bregzitom, još jednim i najvećim šokom za Uniju posle migrantske krize, rekao je albanski premijer Edi Rama i založio se za obnovu evropskog projekta koji smatra garancijom mira za Balkan.

"Za Balkan Evropa ostaje ono što se malo izgubilo u razvijenijim zemljama - veliki projekat mira, bezbednosti i razvoja", rekao je albanski premijer u intervjuu za Frans pres datom sinoć.

On je rekao da su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zahvaljujući evropskom snu ostvarena nezamisliva približavanja na Balkanu.

"Danas na Balkanu živimo u periodu kada razgovaramo jedni s drugima, kada saradjujemo", rekao je on.

Rama je rekao da je posetio Beograd 68 godina posle poslednje posete nekog visokog zvaničnika Albanije, a da je njegov "kolega i prijatelj" premijer Srbije Aleksandar Vučić "došao u Albaniju prvi put u istoriji".

"Da li je to zato što smo postali andjeli? Nije. To je zato što je Evropa prirodna privlačna sila ka prostoru mira, bezbednosti i saradnje", rekao je on.

Rama je ukazao da su promene u svim zemljna Balkana povezane "s jednostavnom činjenicom da narodi Balkana žele da budu deo Evrope", priznajući da i dalje postoje problemi kao odbijanje Beograda da prizna nezavisnost Kosova, nestabilnost Makedonije ili krhkost Bosne i Hercegovine.

Albanski premijer je rekao da je posle odluke Velike Britanije da izadje iz Unije, potrebna "suštinska promena u prirodi evropskog vodjstva" bez čega postoji rizik da se EU "raspadne deo po deo sa posledicama koje ne mogu biti pozitivne".

"Koja je razlika izmedju mladog čoveka u Albaniji i mladog čoveka u Mosulu (Iraku)? Mislim da ima samo jedna razlika. Mladi čovek u Albaniji ima perspektivu, to je Evropa, mladi u Mosulu je nema", rekao je Rama.

Kako je rekao, njegova zemlja će postati članica EU, "ako Evropska unija bude postojala na dan kada Albanija bude spremna".

Albanski premijer se trudi da parlament zemlje usvoji reformu sudskog sistema koji je prožet korupcijom, što je uslov Brisela da počne proces pristupa, navodi agencija Frans pres.

On je još rekao da je migrantska kriza, još jedan od šokova za EU, bila sramota Evrope, pošto nije postojao zajednički evropski plan. Po njegovom mišljenju nemačka kancelarka Angela Merkel je spasla obraz Evrope, i čast Evropljana pružanjem ruke migrantima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.