EVROSKEPTIK Novi predsednik Poljske mogao bi da pokvari Kameronove pregovore sa EU

Izvor: Blic, 26.Maj.2015, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EVROSKEPTIK Novi predsednik Poljske mogao bi da pokvari Kameronove pregovore sa EU

Andržej Duda, donedavno relativno nepoznat kandidat nacionalno-konzervativne Stranke za pravo i pravdu, odneo je neočekivanu pobedu na izborima, što bi moglo da značajno promeniti dosadašnju politiku najveće ekonomije istočne Evrope prema EU i čak ugrozi njen ulazak u evrozonu. Takođe, njegovo imenovanje za predsednika može uticati i na politiku drugih država, naročito Velike Britanije.

Dudin dolazak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na mesto predsednika Poljske mogao bi ozbiljno da ugrozi i zakomplikuje pregovore premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona oko dalje budućnosti te zemlje u Evropskoj uniji, naročito imajući u vidu potencijalni referendum koji je Kameron obećao svojim glasačima.

Među brojnim uslovima koje će britanski premijer postaviti pred zvaničnike EU biće i onaj o ograničenju ulaska emigranata iz EU u Veliku Britaniju. A njih smao iz Poljske ima skoro 800 hiljada.

Neki u Kameronovom timu ohrabreni činjenicom da je Duda, koji je takođe član Evropskog parlamenta od 2014, saveznik evroskeptika i antifederalno orijentisanih članova Konzervativne partije sa kojima je čak delio poslaničku klupu u EP.

Međutim, Duda je sve samo ne saveznik Dejvida Kamerona u njegovim pregovorima sa zvaničnim Briselom. Naročito se na to misli kada je reč o ključnom pitanju za britanske glasače: sloboda kretanja građana (emigranata) zemalja EU u Britaniji i njihova kasnija prava, nakon preseljenja na Ostrvo.

Dudina Stranka za pravo i pravdu, koja je trenutno vodeća opoziciona partija u poljskom parlamentu, deklariše se kao patriotska. Njeni lideri ne odstupaju od beskompromisne politike čiji je jedini cilj težnja ka što boljem ostvarenju interesa Poljaka. I nikoga drugog.

Ukoliko bi Duda prećutno pristao na bilo kakav dogovr sa Kameronom i EU koji uključuje bilo kakvo ograničenje prava oko 800 hiljada Poljaka koji trenutno žive u Velikoj Britaniji, bio bi smatran izdajicom nacionalnih interesa i čovekom koji je prekršio osnovne, patriotske postulate svoje stranke.

Uz to, pomenutih 800 hiljada poljskih emigranata ima porodice u rodnoj Poljskoj. Članovi tih porodica imaju pravo glasa na predstojećim parlamentarnim izborima u oktobru. To nas dovodi do proste matematike: ukoliko Duda nekim svojim potezom ograniči prava poljskih emigranata u Britaniji, ili pogrša njihov status u toj zemlji, u sopstvenoj zemlji mogao bi da stvori ne tako malu bazu glasača koji u oktobru na glasačkom listiću definitivno ne bi zaokružili Stranku za pravo i pravdu, piše britanski "Gardijan."

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.