EVROPSKA UNIJA PLANIRA KAZNU Poljska usvojila kontroverzni zakon o reformi Vrhovnog suda

Izvor: Blic, 20.Jul.2017, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EVROPSKA UNIJA PLANIRA KAZNU Poljska usvojila kontroverzni zakon o reformi Vrhovnog suda

Poljski poslanici usvojili su danas kontroverzni zakon o reformi Vrhovnog suda, a predsednik Evropskog saveta i bivši premijer Poljske Donald Tusk ocenio je da su promene u pravosuđu koje sprovodi vlada u Varšavi "unazađujuće", protiv evropskih vrednosti i da dovode Poljsku u rizik da bude marginalizovana.

Zakon, kojim se ministru pravde omogućava da bira kandidate za taj sud, usvojen je uprkos višednevnim uličnim protestima, zabrinutosti opozicije zbog nezavisnosti sudstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i pretnjama Evropske unije sankcijama bez presedana.

Tusk je u saopštenju naveo da je uputio poziv poljskom predsedniku Andžeju Dudi za sastanak kako bi razgovarali o "političkoj krizi" u toj zemlji, preneo je Rojters.

Za usvajanje zakona u donjem domu poljskog parlamenta glasalo je 235 poslanika, 193 je bilo protiv, a 23 je bilo uzdržano.

AFP primećuje da je to poslednja u nizu spornih pravosudnih mera za koje vladajuća partija Pravo i pravde tvrdi da su neophodne za efikasniji pravosudni sistem i za borbu protiv korupcije.

Lider vladajuće poljske partije "Pravo i Pravda" Jaroslav Kačinjski ranije je ocenio da je upozorenje Evropske komisije Varšavi da zaustavi pravosudnu reformu "političko" i poručio EU da ne bi trebalo da meša u to pitanje.

"Te stvari s kojima trenutno imamo posla isključivo su u nadležnosti zemlje, tako da ono što imamo ovde je zloupotreba (njihove vlasti)", rekao je Kačinski za državnu televiziju TVP.

Evropska komisija zatražila je od Poljske da zaustavi pravosudnu reformu, naglasivši da bi mogla da ima "veoma negativan uticaj" na nezavisnost sudova, a u protivnom, navodi, očekuje je disciplinska mera već naredne nedelje.

Prvi potpredsednik Evropske Komisije Frans Timermans upozorio je da zakoni koje Poljska želi da izglasa značajno povećavaju sistematske pretnje vladavini prava.

"Kolektivno, uništili bi šta god je ostalo od nezavisnog sudstva i sudove bi stavili pod potpunu političku kontrolu vlade", rekao je Timermans.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tusk apeluje na poljskog predsednika Dudu da pristane na dijalog sa EK

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Jul.2017

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk apelovao je danas na predsednika Poljske Andžeja Dudu da hitno krene u dijalog sa Evropskom komisijom o kontroverznoj poljskoj reformi pravosuđa u kojoj je danas izglasan i sporni Zakon o Vrhovnom sudu, kako bi se izbegao najcrnji scenario da Poljska ostane potpuno...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.