EU zna kako da ublaži gorku pilulu

Izvor: B92, 08.Avg.2014, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU zna kako da ublaži gorku pilulu

Evropski komesar za trgovinu Karel De Guht je priznao da će sankcije koje je uvela Rusija na uvoz poljoprivrednih proizvoda izazvati teškoće agraru zemalja EU.

Ipak, prema njegovim rečima, "ta gorka pilula" može da bude ublažena zahvaljujući Evropskom fondu solidarnosti.

On je objasnio da u EU postoji specijalni fond za slučaj da poljoprivreni proizvodi ne mogu da budu prodati iz političkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razloga, preneo je Interfaks.

"Radi se o 400 miliona evra", rekao je De Guht, pozivajući se na evropskog komesara za poljoprivredu Dačana Čološa.

De Guht je takođe izrazio mišljenje da će Rusiji biti teško da održi svoje sankcije. Obim ruskog uvoza pokazuje da Rusija i 20 godina posle raspada Sovjetskog Saveza ne može da zadovolji svoje potrebe, ukazao je on.

De Guht nije komentarisao druge, još uvek hipotetičke mere koje može da uvede Rusija, samo je rekao da za prelete preko Sibira ona svake godine od evropskih aviokompanija dobija 300 miliona dolara (224 miliona evra), kojim subvencioniše Aeroflot.

Rusija je od 7. avgusta uvela potpunu zabranu isporuka govedine, svinjetine, živine, ribe, sireva, mlečnih proizvoda, voća i povrća iz EU, SAD, Kanade, Norveške i Austrajije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.