EU želi pomoć arapskih zemalja

Izvor: VOA, 19.Jan.2015, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU želi pomoć arapskih zemalja

EU se zalaže za novu saradnju sa arapskim svetom u borbi protiv islamskog terorizma, posle smrtonosnih napada u Francuskoj i anti-terorističkih racija u Belgiji.

Ministri inostranih poslova EU su se danas sastali u Briselu u cilju diskusija o načinima da se osujete potencijalni teroristički napadi. Generalni sekretar Arapske lige Nabil al Arabi prisustvuje skupu. Visoka predstavnica EU za inostranu politiku, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Federika Mogerini, apelovala je za tešnju saradnju EU sa muslimanskim zemljama.

Britanski sekretar za inostrane poslove Filip Hamond je istakao da je Evropa „rešena da učini sve što je neophodno“ da održi bezbednost na kontinentu. On je naveo da funkcioneri  tragaju za boljim načinima za praćenje kretnji potencijalnih terorista, uključujući razmenu lista avionskih putnika.

Nezavisno od toga, ministri EU su saopštiil da će uložiti žalbu na prošlomesečnu sudsku odluku kojom je palestinska grupa Hamas skinuta sa crne liste terorističkih organizacija. Hamas je prošlog jula i avgusta vodio smrtonosni 50-dnevni rat sa Izraelom.

Najveći deo Evrope je i dalje u napetoj situaciji i u stanju visoke pripravnosti,  jer je belgijski ministar pravde Koen Gins, saopštio da je navodni arhitekta prošlonedeljnog osujećenog terorističkog napada i dalje na slobodi.

Ministar Gins je istakao da taj osumnjičeni nije bio medju četvoricom uhapšenih u Grčkoj gde je, kako se veruje, pobegao. Medjutim, belgijski tužioci i dalje planiraju da od Grčke traže ekstradiciju jednog od uhapšenih u vezi sa osujećenim terorističkim napadom.

Belgijski mediji su imenovali traženog kao Abdelrahmana Abauda. Taj 27 godišnji Belgijanac marokanskog porekla se sumnjiči da je bio na čelu islamističke, ekstremističke ćelije u istočnom gradu Vervijeu. Vlasti navode da se ta ćelija spremala da sprovede veliki teroristički napad na policijske ciljeve, ali je osujećena policijskom racijom na njihovo sklonište u četvrtak, tokom koje su u žestokoj razmeni vatre stradala dvojica terorista.

U medjuvremenu, Evropa se još uvek oporavlja od terorističkih napada u Parizu ranije ovog meseca tokom kojih  je u kancelarijama časopisa Šarli Ebdo stradalo 12 ljudi, dok je u jednoj jevrejskoj samoposluzi stradalo četvoro.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.