EU zabrinuta zbog hapšenja novinara i zatvaranja medija u Turskoj

Izvor: Blic, 28.Jul.2016, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU zabrinuta zbog hapšenja novinara i zatvaranja medija u Turskoj

Evropska unija izrazila je danas zabrinutost zbog obračuna sa medijima u Tuskoj i pozvala je vlasti u Ankari da poštuju vladavinu prava i osnovne slobode.

Portparolka EU Maja Kocijančić rekla je da "Turska, kandidat za članstvo u EU, treba da teži najvišim mogućim demokratskim standardima i praksama, uključujući i one o slobodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << medija".

Kocijančić je navela da posebno zabrinjava hapšenje velikog broja novinara i zatvaranje medijskih kuća posle uvođenja vanrednog stanja.

- Veoma je važno da Turska, pod bilo kakvim okolnostima, poštuje vladavinu prava, ljudska prava i osnovne slobode - dodala je portparolka EU.

Turske vlasti naredile su pritvaranje 89 novinara i zatvaranje velikog broja medija zbog navodne povezanosti sa imamom Fetulahom Gulenom, koga vlasti u Ankari direktno optužuju za pokušaj puča.

Zatvoreno je 45 novina, 16 televizijskih kanala, među kojima i jedan kanal za decu, 23 radio stanica, 15 časopisa i 29 izdavačkih kuća.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešnal" (Al) takođe je osudila hapšenje novinara i zatvaranje medija u Tuskoj, navodeći da je "napad na civilno društvo i slobodu medija dostigao uznemirujuće i neslućene razmere".

Pročitajte još:

Turska je nakon proglašenja vanrednog stanja posle neuspelog pokušaja vojnog puča 15. jula pokrenula velike čistke javnog sektora.

Najmanje 16.000 ljudi je privedeno zbog sumnje da su bili povezani sa pokušajem državnog udara, a protiv više od polovine podignute su optužnice.

Do sada je više od 66.000 zaposlenih u javnom sektoru otpušteno ili suspendovano zbog navodne povezanosti sa Gulenovim pokretom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.