EU važniji gas od Ukrajine

Izvor: Blic, 18.Apr.2014, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU važniji gas od Ukrajine

EU želi da spreči građanski rat u Ukrajini, ali i da obezbedi ruski gas svojim građanima naredne zime.

Unija je prihvatila da pregovara s Moskvom i Kijevom o bezbednosti snabdevanja gasom koji iz Rusije na evropsko tržište stiže preko Ukrajine.

Pročitajte još Barozo odgovorio Putinu na pismo: Ne zavrćite slavine za gas, spremni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smo za razgovor Putin dao Ukrajini mesec dana za otplatu duga za gas

To je odgovor Brisela na upozorenje Vladimira Putina, ruskog predsednika, da bi te isporuke mogle da budu obustavljene zbog ukrajinskog duga.

- Ugovorna pouzdanost Rusije kao snabdevača gasa je u pitanju. Čvrsto vas pozivamo da izbegnete mere koje će izazvati sumnje u vašu želju da se smatrate pouzdanim isporučiocem gasa u Evropi - naveo je Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropske komisije, i time praktično poručio Kremlju da ne zavrće slavinu.

Tajming ovog odgovora nije se slučajno poklopio s jučerašnjim ženevskim pregovorima Rusije, Ukrajine, EU i SAD. Uoči razgovora sa Sergejem Lavrovim, ruskim šefom diplomatije, Kijev je Moskvi ponudio autonomiju za istočne proruske regione Ukrajine u zamenu za povlačenje ruskih trupa sa zapadne granice.

Pročitajte još Putin o raspadu Jugoslavije, Kosovu, Krimu, umetnosti i ljubavi

Ruska strana je na pregovore došla sa čvrstim stavom Lavrova da želi da priča samo o „deeskalaciji, razoružanju ilegalnih formacija, ustavnim reformama i izborima“.

Šefovi diplomatije četiri strane složile da preduzmu hitne korake ka smirivanju napetosti u Ukrajini. Lavrov je rekao da će SAD, EU, Ukrajina i Rusija raditi na uspostavljanju širokog nacionalnog dijaloga u Ukrajini kako bi osigurali da budu zaštićena ljudska prava.

Ukrajina je juče uvela zabranu ulaska u zemlju muškarcima iz Rusije starim od 16 do 60 godina.

Pucali su na nas iz helikoptera

Proruske snage u Krematorsku tvrde da je ukrajinski helikopter pucao na civile i petoro ranio, dok 25. vazdušno-desantnoj brigadi, koja se predala separatistima u tom gradu, sledi raspuštanje. U Marijupolju jedna osoba stradala, 15 povređenih.

Pročitajte još Jacenjuk: Rusija pokušava da pogorša situaciju Ban: Sporazum o Ukrajini će pomoći smirivanju krize Ukrajina prihvata nadležnost MKS: Moguća istraga nasilja vlade Janukoviča Samo da se Putin vidi: Osvojen TV toranj u Ukrajini tokom obraćanja ruskog predsednika Protest na aerodromu u Donjecku Putin Snoudenu: Ne snimamo mi naše građane, ali mene Rasmusen jeste Putin priznao: Ruski vojnici su bili na Krimu. Mogu da ih pošaljem i u Ukrajinu, ali neću Ukrajinska vojska povukla oklopne transportere iz Kramatorska Austrijske banke zatvorile filijale na Krimu OEBS: Situacija sa medijima u Ukrajini alarmantna Nemačka pozvala Rusiju da povuče vojnike s granice Kandidat za predsednika Ukrajine Carev osnovao pokret za federalizaciju RIA: Ukrajinski vojnici pucali na pobunjenike u Kramatorsku

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.