Izvor: Blic, 30.Sep.2016, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU ubrzava ratifikaciju klimatskog sporazuma

Članice Evropske unije (EU) danas su se dogovorile da ubrzaju ratifikaciju globalnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena i globalnog zagrevanja koji je sklopljen u decembru prošle godine u Parizu na konferenciji UN o klimi.

Ministri za životnu sredinu EU saglasili su se da sporazum bude ratifikovan na nivou EU, a da ga članice, ako su pri kraju nacionalnih procedura, ratifikuju istovremeno sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU ili ubrzo nakon toga, saopštio je Savet EU.

EU se nada da će uspeti da do 7. oktobra ratifikuje sporazum kako bi stupio na snagu pre otvaranja naredne globalne konferencije o klimi u Marakešu 7. novembra.

Evropska unija je, iako je bila među glavnim pobornicima postizanja tog sporazuma prošle godine u Parizu, sve više zaostajala na planu ratifikacije.

To je posebno došlo do izražaja kada su Kina i SAD, dva vodeća zagađivača u svetu, ratifikovali taj sporazum 3. septembra.

Ministri EU su danas usvojili odluku o zaključima EU o sporazumu i zatražili od Evropskog parlamenta da je odobri.

Pošto Evropski parlament da zeleno svetlo, što se očekuje 4. oktobra, odluku o zaključcima će formalno usvojiti Savet EU i EU će moći da ratifikuje sporazum.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je da odluka ministara dokazuje da EU ispunjava obećanja i da su članice pokazale da mogu da nađu zajedničku poziciju.

On je dodao da je jasno da je uticaj članica kada rade zajedno, kao deo EU, "veći od pukog zbira svih delova".

- Kažu da je Evropa previše komplikovana da se brzo dogovori... Današnja odluka pokazuje šta je Evropa: jedinstvo i solidarnost kada članice zauzimaju evropski pristup, kao što smo u Parizu", kazao je evropski komesar za očuvanje klime Migel Arijas Kanjete.

Pariski sporazum se delom odnosi na pitanja koja spadaju u nadležnost EU a delom na pitanja za koja su nadležne članice EU, i zbog toga mora biti ratifikovan i na nivou EU i na nacionalnom nivou.

Do sada su sporazum ratifikovale Francuska, Mađarska, Austrija i Slovačka, a više članica privodi taj proces kraju, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Pročitajte još:

Sporazum će stupiti na snagu 30 dana pošto ga ratifikuje najmanje 55 odsto članica čiji je udeo u globalnim emisijama gasova sa efektom staklene bašte 55 odsto.

Do sada ga je ratifikovala 61 zemlja, čiji je udeo 47,79 odsto u emisijama.

Ako dovoljan broj zemalja ratifikuje sporazum do 7. oktobra, on će stupiti na snagu pre naredne konferenciju UN o klimi (COP22) koja počinje u Marakešu 7. novembra.

To bi omogućilo da se u Marakešu održi i prvi sastanak zemalja potpisnica Pariskog sporazuma, a EU ne bi mogla da učestvuje u donošenju odluka, ako ne ratifikuje sporazum.

EU želi da ratifikuje sporazum do 7. oktobra i time omogući da sporazum stupi na snagu, s obzirom da je udeo članica EU u emisijama 12 odsto.

Indija i Kanada najavile se, takođe, da će vrlo brzo ratifikovati sporazum, a Indija planira da to učini u nedelju, 2. oktobra, na rođendan Mahatme Gandija.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.