EU spremna za razgovore o Južnom toku

Izvor: Akter, 21.Avg.2014, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU spremna za razgovore o Južnom toku

Evropski komesar za energetiku Ginter Otinger, pozdravio je danas odluku prelazne bugarske vlade da obustavi sve radove na projektu "Južni tok" i rekao da je Brisel spreman da s vlastima te zemlje razgovara o njegovom sprovođenju, saopštila je vlada u Sofiji

Saopštenje je objavljeno posle sastanka predstavnika bugarskih vlasti s Otingerom i potpredsednicom vlade za ekonomski razvoj Ekaterinom Zaharijevom u Briselu.

Bugarsko MInistarstvo za ekonomiju i energetiku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << u ponedeljak je odlučilo da svi radovi na projektu gasovoda "Južni tok" budu obustavljeni, sve dok projekat ne bude u potpunosti usaglašen sa evropskim propisima.

Ministar ekonomije i energetike u prelaznoj vladi Vasil Štonov, uputio je pismo Bugarskom energetskom holdingu (BEH), koji kontroliše 50 odsto u projektu Južni tok Bugarska - dok se preostalih 50 odsto nalazi u rukama ruskog "Gasproma" - i od njega zatražio da obezbedi svu pootrebnu pomoć Evropskoj komisiji, kako bi projekat bio usklađen s evropskim zakonodavstvom.

Štonov je prošle nedelje poručio da će projekat biti sproveden, jer je to važno, kako za Bugarsku i Rusiju, tako i za celu evropsku zajednicu, preneo je Itar-Tas s.

"Sve uključene strane, međutim, moraju da shvate da će projekat biti sproveden po evropskim pravilima. On će biti obustavljen sve dok ne ispuni zahteve Evropske komisije", istakao je Štonov.

Ministar je dodao i da se nada da će po ovom pitanju biti postignut napredak tokom sledeća dva meseca.

"Važno je sesti za pregovarački sto i raditi zajedno s Rusijom i Evropskom komisijom. Zapravo, nemamo mnogo problema da rešavamo", ocenio je on.

U svom komentaru za TV kanal BTV, Zaharijeva je rekla da je Bugarskoj potreban gasovod "Južni tok", kao i da će on biti izgrađen po evropskim pravilima.

Evropska komisija je 3. juna zatražila od Bugarske da odloži početak izgradnje gasovoda "Južni tok" na svojoj teritoriji zbog kršenja propisa EU o energetskom tržištu.

Međunarodni gasovod "Južni tok", projekat koji je pokrenula ruska državna kompanija "Gasprom" s ciljem da ruske isporuke gasa za Evropu zaobiđu Ukrajinu, vredan je više od 16 milijardi evra, a planirano je da prve isporuke gasa budu krajem 2015. godine.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.