EU potpisuje sporazum sa Gruzijom u junu

Izvor: Blic, 25.Apr.2014, 01:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU potpisuje sporazum sa Gruzijom u junu

U trenutku kada raste napetost između Rusije i Zapada zbog Ukrajine, Francuska i Nemačka dale su juče uveravanja Gruziji da će Evropska unija u roku od nekoliko sedmica, možda i krajem juna, potpisati sporazum o pridruživanju sa tom zemljom i tako unaprediti odnose sa bivšom sovjetskom republikom. Ministri spoljnih poslova Nemačke - Frank-Valter Štajnmajer, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Gruzije - Maja Panjikidze i Francuske Loran Fabijus u Tbilisiju

Nemačke i francuske diplomate su danas u Tbilisiju potvrdili planove da se što pre potpiše taj sporazum, koji je isti kao onaj zbog čijeg je odbijanja u Ukrajini u novembru došlo do najveće krize između istoka i zapada još od perioda hladnog rata.

- Ubeđen sam da će do kraja juna biti potpisan sporazum što će biti značajan korak u istoriji odnosa Gruzije i EU - rekao je ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer u Tbilisiju.

- Taj sporazum nije usmeren ni protiv koga... Ekonomski odnosi EU sa Gruzijom neće dovesti u pitanje ekonomske odnose između Gruzije i Rusije - rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim francuskim kolegom Lorenom Fabijusom.

Gruzija, kako navodi Rojters, ima strateški značaj jer se nalazi na trasi cevovoda za prenos nafte i gasa od Kaspijskog mora (alternativa za rusku energiju) do svetskog tržišsta.

Odnosi između Gruzije i Rusije su jako zaoštreni, podseća Rojters, petodnevnim ratom 2008. godine, kada su ruske snage ušle u Gruziju. Taj rat je delimično rezultat primicanja Tbilisija NATO i njegove želje za tešnjim odnosima sa EU, napominje britanska agencija.

Uprkos naporima Moskve i Tbilisija da unaprede odnose nakon smene vlade u Gruziji 2012. godine, te dve zemlje još nisu ponovo uspostavile diplomatske odnose.

SAD i EU su pojačale podršku drugim bivšim sovjetskim republikama, pa tako Gruzija i Moldavija treba da potpišu sporazum o pridruživanju sa EU do kraja godine.

U svetlu događaja u Ukrajini, međutim, lideri EU su se saglasili da te sporazume ranije potpišu zbog bojazni da bi Gruzija i Moldavija mogle da potpadnu pod pritisak Rusije, navodi britanska agencija.

U sredu su Štajnmajer i Fabijus posetili Moldaviju, koja poput Gruzije ima zategnute odnose sa Moskvom i ruske separatiste na svojoj teritoriji. Na delu moldavske istočne granice prema Ukrajini se nalazi otcepljeni region Pridnjestrovlja, u kojem većina stanovništva govori ruskim jezikom.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.