EU pooštrila kontrole granica

Izvor: VOA, 20.Nov.2015, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU pooštrila kontrole granica

U svetlu prošlonedeljnih terorističkih napada u Parizu, Evropska unija pooštrila je kontrole na svojim spoljnim granicama, uključujući i nove provere Evropljana koji se vraćaju u Šengensku zonu.

Evropski ministri pravde i unutrašnjih poslova su na vanrednom sastanku raspravljali o kontroli spoljnih granice 22 članice EU, uz Norvešku, Švajcarsku, Island i Lihtenštajn, gde su putnici mogli >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << da putuju bez pasoša. Sada će, kako je navaljeno, putnicima ne samo biti proveravani pasoši, već će njihovi lični podaci biti upoređivani sa bazama podataka i spiskovima aviokompanija.

Oštar nadzor spoljnih i Šengen granica usledio je nakon informacija da se organizator napada u Francuskoj, Belgijanac Abdelhamid Abaud, borio za Islamsku državu u Siriji, posle čega se neopažen vratio u Pariz. Abaud je ubijen u sedmočasovnoj policijskoj raciji u stanu u pariskom predgrađu Sen Deni.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Kaznev rekao je da ni jedna članica EU nije obavestila Francusku da sa Abaud vratio u Evropu i poručio da je vreme da se Evropa probbudi, organizuje i odbrani od terorističke pretnje.

Tužilaštvo je u međuvremenu saopštilo da je policija sinoć pronašla treće telo, i to žene, u stanu u Sen Deniju. Identitet žrtve još nije poznat. Nastavljena je i potraga za još jednim osumnjičenim teroristom, koji je u bekstvu posle napada u Parizu.

Francuski zvaničnici priznali su da ne znaju gde se krije Salah Abdelslam, za kojim je intenzivirana potraga širom  Francuske, Belgije i kako navode mediji, Holandije.

Abdelslam, za kojeg se veruje da je pomogao da se izvrše napadi, postao je najtraženiji evropski begunac nakon što je za njim izdata međunarodna poternica. Francuske vlasti saopštile su da je posle terorističkih napada izvršeno 800 racija, privedeno, 90 osoba, dok je 164 u kućnom pritvoru.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.