EU pomogla Grcima da se upropaste

Izvor: Blic, 04.Jul.2015, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU pomogla Grcima da se upropaste

Ko je kriv za ponor Grčke? Svakako da najveći deo krivice snose sami, ali sve je više onih koji veruju da je EU umonogome doprinela sporom, ali bolnom propadanju.

Grčkoj je 1981, i pored toga što nije ispunjavala većinu uslova, dozvoljeno da se priključi Evropskoj uniji. Ulazak na mala vrata u EU omogućili su Nemci, kojima tada nije smetalo što pod okrilje primaju ekonomski slabo razvijenu zemlju koja se tek oslobodila vojne diktature.

Iako je novac >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vrtoglavo počeo da se sliva u grčke fondove i banke, EU je propustila da reaguje kada su stvari oko zaduživanja počele da se otimaju kontroli.

- Od samog početka realno je bilo očekivati da će Grčka ispoljiti slabosti, a utoliko pre ako se ima u vidu ekonomska istorija te zemlje uz bankrote koji su se dešavali. Takođe, preterana sklonost ka zaduživanju još jedan je od indikatora na koji je Evropa morala da reaguje - kaže za „Blic“ Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije.

Problemi se ispoljavaju 2001, kada Grčka uvodi evro. Kreditori u Grčku počinju da upumpavaju istu količinu novca kao u Nemačku. Do 2008, grčka ekonomija je beležila nerealne rezultate koji nisu nastali zbog dobre politike, već zbog sumnjivog finansijskog poslovanja tadašnje korumpirane vlade i abnormalnog priliva novca od kreditora. Kada je novac prestao da pristiže, ekonomija doživljava nagli sunovrat.

- Grci nisu bili spremni za evro. Na visok dug u odnosu na BDP ukazano je tek 2008, kada se pokazalo da Grčka na makronivou nije realno iskazivala stepen zaduženosti kako bi mogla i dalje da povlači kredite. I to je bio previd na nivou zemalja evrozone i EU. Kada se to sazna, prema dužniku se ne može postupiti na rigorozan način jer mu treba ostaviti prostora i omogućiti da se osposobi da vraća dugove - dodaje Hanić.

Pa ipak, EU tada nije pokazala milost, već je Grčkoj uvela politiku stroge štednje.

Uprkos strogoj štednji, dug se povećao

Program koji je Trojka 2010. nametnula Grcima doveo je do pada BDP za čak 25 procenata, dok je nezaposlenost među mladima dostigla 60 posto. Ekonomija doživljava kolaps, a narod je pod budnim okom EU bačen u stanje bede.

Rezultat gledamo danas: Grčka je insolventna, a međunarodni kreditori novim merama štednje zemlju bi da uvedu u još veću depresiju. Biće da EU nije toliko homogena i solidarna koliko se verovalo.

Možda i najveću odgovornost za grčki slom među zemljama EU snosi Nemačka, kao najveći kreditor i kao država koja je „preko veze“ uvela Grke u EU.

Nakon dekada ulaganja u Grčku i gledanja kroz prste, Nemci su iznenada promenili ploču. Angela Merkel stavila je tačku na pregovore dok ne stignu rezultati referenduma.

 
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.