EU, pohvali nas, reci nam da smo bili dobri

Izvor: Vesti-online.com, 28.Apr.2015, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU, pohvali nas, reci nam da smo bili dobri

Bilo bi jako dobro ako bi Evropska unija poslala jasnu i nedvosmislenu poruku da podržava sve ono što je Srbija do sada učinila tako što bi uskoro otvorila prva poglavlja pristupnih pregovora, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

- Za nas, za građane Srbije, to bi bio znak da smo na dobrom putu - rekao je Nikolić tokom susreta sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Frankom Valterom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Štajnmajerom.

Nikolić je dodao da smatra da je Srbija svojim konstruktivnim prilazom u rešavanju brojnih zatečenih problema zaslužila takav gest i izrazio uverenje da bi, u nekoj drugoj situaciji, prva poglavlja već bila otvorena.

- Mi nećemo prekidati pregovore sa Prištinom, ali ne bismo voleli kada bi se Briselski sporazum doživljavao kao spisak obaveza koje Srbija treba da ispuni. U ovom sporazumu postoje dve strane potpisnice, a do sada nismo primetili postojanje volje Prištine da ispuni svoje obaveze - istakao je predsednik Srbije i dodao da će Priština to ipak morati da učini.

Štajnmajer je istakao da je primetan jedan snažan impuls reformi u Srbiji, da je situacija znatno bolja nego pre nekoliko godina, a i da su odnosi između Srbije i Nemačke znatno bolji nego pre nekoliko godina, što je jako važno.

Jasan je i napredak Srbije ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i Nemačka ostaje iskreni partner Srbije na njenom putu ka ujedinjenoj Evropi, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

- Srbija je ispunila brojne uslove koji su postavljeni pred nju. Što se tiče Briselskog sporazuma, nećemo dozvoliti da Priština izbegne svoje obaveze. U saradnji sa partnerima iz Evropske unije, nadam se da ćemo uskoro moći da načinimo pomake oko formiranja Zajednice srpskih opština - rekao je nemački ministar. On je napomenuo da špekulacije u medijima o uslovima koji su pred Srbijom nisu uvek od koristi ni Srbiji ni EU i dodao da je već mesecima istaknuto koji su uslovi pred Srbijom i da se tu ništa nije promenilo.

Predsednik Nikolić i ministar Štajnmajer saglasili su se da Nemačka i Srbija treba da gledaju u zajedničku budućnost, i istakli nadu da će već tokom ove godine doći do otvaranja prvih poglavlja u pristupnim pregovorima za članstvo Srbije u EU.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.