EU osuđuje pakt Rusije i Abhazije

Izvor: B92, 25.Nov.2014, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU osuđuje pakt Rusije i Abhazije

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini osudila je u savez koji su predstavnici Rusije sklopili sa liderima otcepljene gruzijske oblasti Abhazije.

“Potpisivanje takozvanog pakta o savezništvu i strateškom partnerstvu između Rusije i Abhazije šteti naporima da se stabilizuje bezbednosna situacija u regionu”, poručila je Mogerini u saopštenju.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost je konstatovala da ovaj sporazum predstavlja kršenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suvereniteta i teritorijalnog integriteta Gruzije i da je suprotan međunarodnom pravu.

Abhazija i Južna Ošetija su se 2008. otcepile od Gruzije nakon kratkotrajnog oružanog sukoba u kome je Rusija vojno podržala separatiste.

Osim Rusije, nezavisnost ovih teritorija priznale su samo Nikaragva, Venecuela i pacifička državica Nauru, a Abhazija se danas potpisanim sporazumom obavezala da će svoju spoljnu i bezbednosnu politiku odsad voditi u tesnoj koordinaciji sa Moskvom.

Rusija i Abhazija, separatistička gruzijska republika, potpisale su danas sporazum o strateškom partnerstvu, saopštio je Kremlj.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mogerini: Rusija krši suverenitet Gruzije

Izvor: Blic, 25.Nov.2014

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini osudila je u sinoćnjem saopštenju savez koji su predstavnici Rusije sklopili sa liderima otcepljene gruzijske oblasti Abhazije...Visoka predstavnica je konstatovala da ovaj sporazum predstavlja kršenje suvereniteta...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.