EU očekuje solidarnost od kandidata

Izvor: VOA, 21.Avg.2014, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU očekuje "solidarnost" od kandidata

Teško da će se ostvariti planovi vlada u Beogradu, pa i u Sarajevu da bi, zahvaljujući aktuelnoj situaciji u kojoj su za evropske poljoprivredne proizvode zatvorena ruska vrata, mogle ostvariti dodatne prihode izvozom u Rusiju - poručeno je to iz Brisela, uz podsjećanje da su sličnu poruku uputili nedavno i ministri spoljnih poslova EU.  Medjutim, očito, ono što ne želimo da čujemo, i ne čujemo, ali, evo zato opet poruke koju je preneo portparol Komesarijata za proširenje, Peter >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Stano.

“Mi, kao EU , očekujemo od trećih zemalja i zemalja-kandidata da se suzdrže od mjera koje za cilj imaju korištenje nove prilike za trgovinu koja se pojavila iz situacije stvorene ruskim mjerama zabrane uvoza odredjenih evropskih proizvoda. Mislim da je veoma jasno rečeno i naši partneri su upućeni i svjesni šta mi od njih očekujemo”.

Da li treba u slučaju nepoštivanja ove evropske preporuke treba očekivati protiv-mjere Brisela?

“Ne treba unaprijed donositi zaključke. Mislim da je važno da je EU naglasila šta očekuje od svojih partnera - ovo nije nešto što se govori tek tako - od partnera očekujemo da i učine ono što se od njih traži, kako bi se održalo jedinstvo medjunarodne zajednice i uvažavali medjunarodni zakoni. Zato što je trenutna situacija posljedica ruske nelegalne aneksije Krima i nastavljene destabilizacije Ukrajine. Evropske sankcije su reakcija na taj nelagalan čin - naše sankcije imaju jasnu zakonsku osnovu, preduzete su na osnovu evropskih zakona, dok su ruske tzv kontra-mjere preduzete samo iz političkih razloga. Zato kažemo da je u cijeloj situaciji važno pokazati medjunarodnu solidarnost i podržati medjunarodne zakone koje Rusija jasno krši aneksijom Krima i destabilizacijom Ukrajine”, ističe Stano.

Dok se u Beogradu najavljuje kako će se vlada sutra oglasiti povodom ovog, kako kažu "evropskog demarša", u Komisiji ne očekuju posebne probleme kada je u pitanju Srbija, pa i BiH - naglašavaju da je riječ o partnerima kojima je jasan evropski stav i šta Unija očekuje od njih i, dodaju nezvanično: "Ako je nakon poplava Unija bila tu da skaže solidarnost sa Srbijom i BiH, očekujemo sada slično sa njihove strane.”
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.