EU ne sprečava Mađarsku da digne ogradu i na granici prema Hrvatskoj

Izvor: Blic, 04.Sep.2015, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU ne sprečava Mađarsku da digne ogradu i na granici prema Hrvatskoj

Vlada u Budimpešti neće prekršiti evropske zakone ako izgradi ogradu duž granice prema Hrvatskoj, ali se Evropska komisija u načelu protivi takvim merama jer nisu u duhu EU, izjavila je danas u Briselu Nataša Berto, porparolka predsednika EK Žan-Klod Junkera.

"Granica između Mađarske i Hrvatske je spoljna granica Šengenske zone i svaka zemlja ima pravo da samostalno odlučuje o merama zaštite takve granice", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekla je Berto, odgovarajući na pitanje o legalnosti namere mađarskog premijera Viktora Orbana da digne sličnu ogradu kakva je postavljena prema Srbiji.

Orban je juče najavio da će, ukoliko izbeglice počnu da ulaze u Mađarsku preko Hrvatske, i duž te granice biti podignuta žičana ograda.

Portparolka je, međutim, podsetila da je Evropska komisija kritikovala izgradnju ograde prema Srbiji i da je Junker tada rekao da takve mere šalju pogrešnu poruku susedima.

"To pogotovo važi za Hrvatsku, koja je članica EU i kandidat za članicu Šengena", kazala je Berto.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU: Mađarska može da izgradi ogradu prema Hrvatskoj

Izvor: Press, 04.Sep.2015

Mađarska neće prekršiti evropske zakone ako izgradi ogradu duž granice prema Hrvatskoj, ali se Evropska komisija u načelu protivi takvim merama jer nisu u duhu EU, izjavila je danas u Briselu Nataša Berto, portparolka predsednika EK Žan-Klod Junkera. ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.