EU komesar za humanitarnu pomoć dolazi u Beograd

Izvor: Blic, 19.Jan.2017, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU komesar za humanitarnu pomoć dolazi u Beograd

Evropski komesar za humanitarnu pomoć Kristos Stilijanidise u subotu će doputovati u Beograd da bi sa srpskim vlastima "razmenio mišljenje o humanitarnoj situaciji izbeglica i migranata i sagledao kako Evropska unija može pružiti humanitarnu pomoć".

Stilijanidis, takođe komesar za rešavanje kriza, u novogodišnjem intervjuu agenciji Beta je rekao da su teški zimski uslovi za izbeglice i migrante u Srbiji uzrok velikih briga i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU i srpskih vlasti i naglasio rešenost da se Srbiji pruži dalje pomoć EU da se izbeglice i migranti što bolje zbrinu.

Stilijanidis će se, kako je saopštila Evropska komisija, sastati s premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom zaduženim za pitanja izbeglica Aleksandrom Vulinom, a posetiće i prijemni centar za izbeglice u Beogradu i razgovarati i partnerima EU za pružanje pomoći.

Evropski komesar za humanitarnu pomoć je potvrdio "spremnost EU da Srbiji pomogne u poboljšanju uslova života za izbeglice i migrante" i naglasio da će sa srpskim zvaničnicima "razmotriti kako da u što većoj meri pružimo humanitarnu pomoć u ovim kritičnim vremenima".

Evropski parlament je danas takođe u raspravi o teškom položaju izbeglica i migranata u oštrim zimskim klimatskim uslovima zatražio od EU i zemalja članica Unije da im hitno pruže dodatnu pomoć.

Evropski poslanici su takođe zatražili da se posebno pomogne izbeglicama na grčkim ostrvima, ali i u Srbiji i Makedoniji, uz ocenu da su njihovi životni uslovi "neprihvatljivi" i da su, štaviše, neke izbeglice i umrle zbog hladnoće.

Evropska komisija je u saopštenju navela da je nedavno povećala humanitarnu pomoć Srbiji za izbeglice i migrante, šaljući hitno pošiljke hrane, vode, sredstava za higijenu, osnovne potrepštine, lekove i obezbedila zaštitu i prevoz na prijemnim tačkama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.