EU je žrtva svoje avanture u UKR

Izvor: B92, 26.Apr.2015, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EU je žrtva svoje avanture u UKR"

Zagovornici evropske politike susedstva su napravili veliku grešku kada su pokušali da integrišu Ukrajinu u svet Evropske unije, ignorišući interese Rusije.

To je naveo analitičar Metju Dal Santo koji ističe da je aktuelna bezbednosna kriza u Evropi proizvod želje Brisela da ne odustane od “obojenih politika“, pritom aludirajući na revolucije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje su se dogodile u Evropi, a koje su označavane nekom od boja.

“Brisel je odbijao da prihvati geopolitičke posledice svoje politike susedstva usmerene ka istoku, a dozvolio je sebi i da ignoriše Moskvu. Igranje sa željom da se Ukrajina pridruži Evropskoj uniji nije ništa više od trgovine za čije posledice Evropa nije bila spremna“, naveo je Dal Santo.

On je istakao da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je EU ponudila Ukrajini bio usmeren ka odvraćanju Kijeva od Moskve i prebacivanju usmerenja na Brisel, bez izakvog razmišljanja o rizicima koji bi mogli da se jave ukoliko Ukrajina zaista postane deo EU.

Dal Santo takođe navodi da projekat susedske politike ima osnovu na tome da će Rusija prihvatiti integraciju postsovjetskih država u Evropsku uniju, a da se tom prilikom ne vodi računa o strateškim, ekonomskim i kulturološkim interesima Moskve.

“San da Moskva vidi svet onako kako ga vidi Brisel je srušen u realnosti“, zaključio je Dal Santo.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"EU pogrešila što je ignorisala interese Rusije"

Izvor: Vesti-online.com, 26.Apr.2015

Pristalice evropske politike istočnog susedstva (ENP), napravili su ogromnu grešku kada su pokušali da integrišu Ukrajinu u orbitu Evropske unije, potpuno ignorišući geopolitičke interese Rusije, rekao je analitičar Merju Dal Santo...- Brisel je negirajući ne samo geopolitičke posledice ENP-a...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.