EU i Nemačka osudile nerede u Kijevu

Izvor: Akter, 31.Avg.2015, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU i Nemačka osudile nerede u Kijevu

Evropska unija (EU) je danas izrazila veliku zabrinutost zbog nereda koji su izbili ispred parlamenta u Kijevu gde je jedan policajac poginuo a više od 100 povređenih dok su poslanici razmatrali ustavnu reformu kojom se daje autonomija proruskom istoku Ukrajine.

"Taj (parlamentarni) proces ne sme da bude ugrožen nasiljem. Današnji incidenti su veoma zabrinjavajući", izjavila je šefica evropske diplomatije >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Federika Mogerini, koja je podržala ukrajinsku vladu uz ocenu da će reforme "olakšati primenu mirvnog sporazuma" postignutog u februaru u Minsku o istočnoj Ukrajini.

Nemačke vlasti ocenile su kao "neprihvatljivo" nasilje koje se dogodilo u Kijevu.

"Najoštrije osuđujemo krvave nerede ispred parlamenta u Kijevu. Nasilje na ulicama je nedopustivo, a nasilje zbog odluka parlamenta je još gore", saopštilo je nemačko Ministarstvo inostranih poslova.

Parlament je danas u načelu usvojio nacrt ustavnih reformi posle burne rasprave poslanika dok su ispred zgrade izbili neredi između policije i pristalica ekstremno desničarske stranke Svoboda.

To su prvi ozbiljni neredi u Kijevu od uličnih protesta početkom 2014. godine koji su doveli do smene tadašnjeg predsednika Viktora Janukoviča.

Porošenko najavio je polovinom jula ustavne reforme koje predviđaju veću autonomiju za područja na istoku Ukrajine pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Zapad smatra te reforme velikim korakom u političkom rešavanju sukoba u kojem je od aprila 2014. poginulo više od 6.500 ljudi.

Predlog reforme daje veća ovlašćenja regionalnim i lokalnim vlastima, ali suprotno očekivanju proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, nije potvrđen status polu-autonomije teritorije pod njihovom kontrolom.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.