Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Okt.2015, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU i Iran diskutovali o okončanju rata u Siriji

Ministarka inostranih poslova EU Federika Mogerini i visoki zvaničnici Irana razgovarali su danas o načinima kako da se uspostavi mir u Sirji i borbi protiv džihadista Islamske države, saopštila je EU.

Razgovori na visokom nivou, vođeni su i u julu, kada je Mogerinijeva posetila Teheran, gde je posle istorijskog nukleranog sporazuma razgovarala sa iranskim zamenikom ministra inostranih poslova Huseinom Amirom Abdolahijanom, čitava tri sata.

Dve strane >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su se danas saglasile da je stabilno rešenje moguće samo na političkom nivou i da u tom cilju svi relevanti regionalni međunarodni učesnici treba da ulože napore, navodi se u saopštenju, prenosi AFP.

Naglašena je i teška humanitarna situacija i navedeno da je u sukobu uništeno 250.000 života i raseljeno 12 miliona ljudi, što je polovina sirijskog stanovništva. Iran podržava sirijskog predsednika Bašara al-Asada protiv pobunjenika koji pokušavaju da ga svrgnu.

Mogerinijeva i ministri spoljnih poslova EU su ponovili da Asad ne bi trebalo da igra nikakvu ulogu u budućnosti Sirije, ali su pozvali na "inkluzivni proces" u sastavu nove valde, koja bi mogla uključiti i predstavnike režima.

Neke zemlje EU smatraju da Asad može igrati samo privremenu ulogu, dok se Britanija i Francuska oštro protive.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.