EU gubi 50 milijardi evra zbog prevara s PDV-om

Izvor: Radio 021, 04.Maj.2015, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU gubi 50 milijardi evra zbog prevara s PDV-om

Ministri finansija iz pet zemalja centralne i istočne Evrope zatražili su od Evropske unije dodatna ovlašćenja u borbi protiv prevara sa naplatom poreza na dodatu vrednost (PDV), koje države koštaju više milijardi evra.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu u Beču, ministri finansija Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske i Bugarske, poručili su da će zahtevati od Evropske komisije da promeni sistem PDV-a, budući da je aktuelni sistem, prema rečima austrijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ministra Hansa Jerga Šelinga, neefikasan i mora biti promenjen, prenosi Rojters.

Šeling je naveo da će se oko deset država pridružiti ovoj inicijativi, koju su pre pola godine pokrenuli zvaničnici češke i Austrije. "Prevare sa PDV-om koštaju članice Evropske unije oko 50 milijardi evra godišnje", izjavio je češki ministar finansija, Andrej Babiš.

Kako piše Rojters, prevaranti obično uvoze robu koja je oslobođena PDV-a, a zatim prilikom prodaje tih proizvoda naplaćuju PDV kupcima. Prodavci zatim nestanu, bez plaćanja PDV-a državi.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prevare sa PDV-om koštaju EU 50 mld evra godišnje

Izvor: Capital.ba, 04.Maj.2015

BEČ, Ministri finansija iz pet zemalja centralne i istočne Evrope zatražili su danas od Evropske unije dodatna ovlašćenja u borbi protiv prevara sa naplatom poreza na dodatu vrijednost (PDV), koje države koštaju više milijardi evra. Na zajedničkoj konferenciji za štampu u Beču, ministri finansija...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.