EU dobija javnog tužioca?

Izvor: RTS, 12.Apr.2014, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU dobija javnog tužioca?

Zbog potrebe da zaštiti fondove od zloupotrebe i gubitaka od pola milijarde evra godišnje EU planira da imenuje svog prvog javnog tužioca. Tužilac će biti imenovan posle izbora nove Evropske komisije, saznaje Fonet.

Evropska unija planira da imenuje svog prvog javnog tužioca, koji će biti zadužen za zaštitu finansijskih interesa EU i vođenje istraga na teritoriji svih država članica, u slučaju pronevere novca iz budžeta Unije.

Izvor FoNeta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Evropskoj komisiji obašnjava da EU, zbog zloupotrebe novca iz svojih fondova, godišnje izgubi oko 500 miliona evra, ali da je, po nekim procenama, taj gubitak i mnogo veći i da se meri milijardama.

Osnivanje Kancelarije javnog tužioca EU moraće da sačeka da se završe izbori za Evropski parlament, zakazani za 25. maj, i da se izabere nova Evropska komisija.

Za sada je uvođenje javnog tužilaštva još na nivou predloga i očekuje se da bi ta institucija mogla da počne da radi tek sledeće godine.

Izvor u Evropskoj komisiji napominje da se još ne zna gde će biti sedište javnog tužioca EU, ali da će on biti izabran na period od šest ili više godina, kako bi se obezbedila njegova što veća nezavisnost u radu.

Kao moguće sedište javnog tužioca EU u jednom od dokumenata Evropske komisije pominje se Luksemburg, ali odluka o tome još nije doneta.

Izvor FoNeta najavljuje da će evropski javni tužilac tesno sarađivati sa drugim institucijama EU zaduženim za suzbijanje korupcije i kriminala, kao što su Europol i OLAF.

Evropski javni tužilac neće delovati van teritorije Unije kada postoji sumnja da su proneverena sredstva EU, pa će te slučajeve i dalje istraživati nacionalna pravosuđa zemalja u kojima se krivično delo dogodilo.

U svom izveštaju o problemu korupcije u zemljama EU, objavljenom u februaru ove godine, Evropska komisija je ukazala da je korupcija i dalje veliki problem koji evropske zemlje godišnje košta oko 120 milijardi evra.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.