EU ćuti o Putinovoj pretnji istočnoj Evropi

Izvor: Blic, 18.Sep.2014, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU ćuti o Putinovoj pretnji istočnoj Evropi

Evropska unija odbila je danas da potvrdi izveštaje da je predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno rekao predsedniku Ukrajine Pjotru Porošenku da bi ruske trupe mogle da zauzmu prestonice istočnoevropskih zemalja za dva dana ako bi on to naredio.

Nemački list "Zidojče cajtung" preneo je da je Porošenko rekao evropskom komesaru Žozeu Manuelu Barosu tokom susreta prošlog petka da mu je Putin >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izneo takvo upozorenje u nedavnom razgovoru, prenela je agencija AFP.

- Da želim, ruske trupe bi mogle da bude za dva dana ne samo u Kijevu, već u Rigi, Viljnusu, Talinu, Varšavi ili Bukureštu - citirao je nemački list Putina.

Upitana za taj novinski izveštaj, portparol Evropske komisije Pia Hansen odgovorila je :

- Nećemo da vodimo diplomatiju preko medija niti ćemo da diskutujemo o detaljima poverljivih razgovora.

Hansen je istakla da je za EU najvažnije da pruži doprinos miru, napretku i stabilnosti u Ukrajini.

Agencija AFP ja navela da je pet nabrojanih prestonica u Putinovoj pretnji bilo nekad u sastavu Sovjetskog Saveza, a da su danas one članice NATO i EU.

Prema AFP-u Putin je nešto slično rekao i u avgustu, kada je italijanski list "Republika" preneo da je Baroso rekao liderima EU na samitu u avgustu da mu je Putin u telefonskom razgovoru poručio:

 - Da želim, mogao bih da zauzmem Kijev za dve nedelje.

Kremlj je saopštio da su te Putinove reči izvučene iz konteksta, a EU je odbila da ih komentariše.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.