EU će pomoći gasnu interkonekciju Srbije sa Bugarskom

Izvor: Blic, 26.Mar.2015, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU će pomoći gasnu interkonekciju Srbije sa Bugarskom

Evropska unija je spremna da izdvoji značajna sredstva da pomogne Srbiji u uspostavljanju gasne interkonekcije sa Bugarskom, izjavio je danas šef ekonomskog odeljenja Delegacije Evropske komisije (EK) u Srbiji Frik Janmat.

Srbiji je godišnje dostupno oko 200 miliona evra iz fondova EU za projekte u energetici, rekao je Janmat na forumu "Energetske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << perspektive regiona".

EU pozdravlja planove o restrukturiranju EPS-a i Srbijagasa, naglasio je Janmat i dodao da je za region i Srbiju veoma važno pristupanje Energetskoj zajednici i usaglašavanje sa Trećim energetskim paketom.

Što se tiče energetske efikasnosti, Janmat je podsetio da se u Srbiji koristi 2,7 odsto više energije po jedinici proizvoda nego u zemljama EU. U EU postoji plan o poboljšanju energetske efikasnosti koja mora da do 2020. bude za 27 odsto bolja od stanja iz 1990. godine, dodao je on.

Kada je reč o investicijama u obnovljive izvore energije, EU pozdravlja usvajanje novih zakona u toj oblasti i spremna je da finansijski podrži projekte u toj oblasti, najavio je Janmat.

Na završnom sastanku, na leto u Berlinu biće dogovoreni regionalni projekti u oblasti energetike i biće formiran fond za finansiranje tih projekata, najavio je Janmat.

Ekonomski savetnik Ambasade SAD u Beogradu Ana Bulos, istakla je da energetska bezbednost ključni faktor ekonomske stabilnosti i bezbednosti.

Srbija mora da obezbedi i druge izvore snabdevanje gasom, a ne samo od Rusije, jer to može da ostavi na milost i nemilost jednog isporučioca, tako da je diverzifikacija rizika veoma važna sa zemlju. Srbija treba da razmišlja, ne samo o gasnoj interkonekciji sa Bugarskom, već i da se veže na gasni terminal na Krku u Hrvatskoj, ocenila je Bulos.

Što se tiče proizvodnje struje iz uglja, Bulos je ukazala da Srbija treba da razmišlja o smanjenju njegovog korišćenja i većoj upotrebi obnovljivih izvora energije i na taj način smanji zagađenje životne sredine.

Ulaganje u proizvodnju "zelene" energije, od sunca, vetra i biomase, podstiče rast ekonomije i povećava energetsku bezbednost zemlje i otvara nova radna mesta, naglasila je Bulos.

Govoreći o energetskoj efikasnosti, Bulos je navela da u Srbiji 37 odsto zgrada nema nikakvu izolaciju i na taj način se gubi velika količina energije, što se mora poboljšati, rekla je Bulos.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.