EU: Turska mora da otvori granice za sirijske izbeglice

Izvor: Vesti-online.com, 06.Feb.2016, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Turska mora da otvori granice za sirijske izbeglice

Zvaničnici EU opomenuli su danas Tursku na njene međunarodne obaveze da ne zatvara granice za izbeglice, s obzirom da je na hiljade njih juče izbeglo iz Alepa.

Do 20.000 Sirijaca moglo bi da bude zaustavljeno na tursko-sirijskoj granici u nastojanju da uđu u Tursku, upozoravaju zvaničnici.

Turska je inače već prihvatila više od 2 miliona izbeglica.

- Ženevska konvencija još uvek važi i ona predviđa da izbeglice moraju da se prihvate - rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je komesar EU za proširenje Johanes Han pred neformalni sastanak ministara spoljnih poslova EU i zemalja kandidata o migrantskoj krizi na kome učestvuje i Srbiju koju u Amsterdamu predstavlja Ivica Dačić.

Strani mediji navode, pozivajući se na diplomatske izvore EU, da će ministri spoljnih poslova iskoristiti danas priliku u Amsterdamu da izraze zabrinutost zbog sudbine izbeglica koje beže pred ofanzivom sirijskih snaga protiv pobunjenika u Alepu.

- Suočavamo se sa veoma realnim izgledima za još jedan veliki priliv izbeglica u Evropu... što je rezultat neselektivnog bombardovanja oko Alepa - rekao je ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn uoči sastanka.

Prošle godine u Evropu je stiglo više od milion migranata, a EU je ponudila Turskoj 3 milijarde evra za pomoć u obuzdavanju priliva izbeglica iz Sirije preko Turske.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Sirija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.