EU: Srbija i Makedonija potpuno samostalno odlučuju koje će migrante vratiti

Izvor: Blic, 27.Nov.2015, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Srbija i Makedonija potpuno samostalno odlučuju koje će migrante vratiti

Evropska komisija je danas stavila do znanja da Srbija i Makedonija potpuno samostalno odlučuju kojim će imigrantima na "zapadnobalkanskoj ruti" dozvoliti prolazak ka Evropskoj uniji, a koje neće primiti na svoju teritoriju.

To su saopštili zvaničnici Evropske komisije u Briselu koji su naglasili da vlasti u Beogradu i Skoplju nezavisno od politike i mera EU mogu vratiti migrante za koje smatraju da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nisu ratne izbeglice, već da nastoje da u EU dođu iz ekonomskih razloga.

Predstavnici Komisije su time odgovorili na pitanje novinara da li vlasti Srbije i Makedonije pri takvim odlukama treba da se savetuju s agencijom Fronteks za zaštitu spoljnih granica EU.

Portparolka Evropske komisije Nataša Berto (Natasha Bertaud) izjavila je da "Fronteks deluje jedino u okviru EU i njenih članica, a trećim zemljama, poput Srbije i Makedonije, EU ne propisuje kako da postupaju i vraćaju ekonomske migrante s njihove teritorije".

U medijima u EU je proteklih dana dosta pažnje dato odlukama Beograda i Skoplja da obustave ulazak ekonomskih migranata u Srbiju i Makedoniju, kao i sukobima migranata i makedonske policije na granici s Grčkoj.

Novinari su na redovnoj konferenciji za štampu takođe pitali da li Evropska komisija ima uvid u to u kojoj meri je sprovedena odluka Saveta ministara EU da se do kraja novembra uspostavi veći broj "vrućih ulaznih tačaka" na spoljnim granicama Unije u Grčkoj i Italiji, na kojima se utvrđuje ko su ratne izbeglice koje mogu dobiti azil u EU, a koji su migranti iz materijalnih razloga koji moraju biti vraćeni u zemlje iz kojih su došli.

Berto je rekla da su dosad na ostrvu Lampeduza i na ostrvu Lezbos u Grčkoj postavljeni po jedan takav punkt za popis i utvrđivanje identiteta imigranata.

Ona je dodala da će Evropska komisija pratiti razvoj i da će o postavljanju kontrolnih punktova i zaštiti spoljnih granica EU biti obaveštene vođe Unije koji se sastaju u drugoj polovini decembra.

Na hitno sazvanim vanrednim sastancima šefova država ili vlada EU i ministara spoljnih, unutrašnjih poslova i pravosuđa Unije je odlučeno da se hitnim merama zaustavi nekontrolisani priliv izbeglica, snažno zaštite spoljne granice EU i do kraja novembra uspostavi veći broj "vrućih ulaznih tačaka" za popis i utvrđivanje identiteta imigranata. Takođe je na samitu EU-Zapadni Balkan dogovoreno da se pre dolaska zime uspostavi 50.000 kapaciteta za privremeni smeštaj izbeglica u Grčkoj, kao i isti toliki broj "kreveta" za privremeno zbrinjavanje ratnih izbeglica u zemljama na "zapadnobalkanskom putu".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.