EU: Nove sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu

Izvor: Studio B, 30.Avg.2014, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Nove sankcije Rusiji zbog "invazije na Ukrajinu"

Ministri inostranih poslova Evropske unije (EU) najavili su, uoči današnjeg sastanka u Briselu, da su utrli put novim sankcijama Rusiji zbog, kako su mnogi od njih naveli, "invazije na suseda Ukrajinu".

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je novinarima, na marginama sastanka u Milanu, da ukrajinska kriza "izmiče kontroli" i da situacija u toj zemlji "ulazi u novu dimenziju". >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<

"Sve naše nade za smirivanjem situacije su rezultirale razočaranjem i ona pokazuje znake da izmiče kontroli", kazao je Štajnmajer, prenela je agencija AFP.

Predsednik Komitet za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmar Brok, bliski politički saveznik nemačke kancelarke Angele Merkel, primetio je da su ministri videli da, svi pregovori, sastanci i kontakt grupe nemaju uspeha "pošto ih Putin koristi kao alibi da dobije na vremenu".

Bez obzira što odluke nisu donete i što neke zemlje EU i dalje imaju rezerve oko novih sankcija Rusiji, evropski izvori najavljuju da će lideri EU danas u Briselu, verovatno, dati zadatak briselskim zvaničnicima da sačine predlog novih kaznenih mera protiv Moskve.

"Jedina stvar koja može da se uradi u kratkom roku jeste da Evropski savet odluči da pojača sankcije, na primer za ceo finansijski sektor. Mislim da će lideri EU odlučiti da Komisija treba da napravi jasne predloge u tom pravcu", naveo je Brok.

Petomesečni sukob u Ukrajini dostigao je kritičnu tačku ove nedelje pošto je NATO juče potvrdiio da je više od 1.000 ruskih vonka prešlo ukrajinsku granicu da bi se borili zajedno sa proruskim snagama u Ukrajini.

"Moramo da budemo svesni onoga s čim se suočavamo - sada smo u sred druge ruske invazije na Ukrajinu u roku od godinu dana" primetio je švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt misleći na rusku aneksiju Krimskog poluostrva u martu, a drugu sada na istok Ukrajine, dodaje AP.

Bilt je rekao da Rusiji mora da se uputi jasna poruka da su njeni upadi na teriroriju susedne zemlje neprihvatljivi.

Samit u senci Ukrajine i džihada

Šefovi država i vlada Evropske unije okupiće se danas popodne u Briselu kako bi razmotrili odgovor na zaoštravanje ukrajinske krize i pretnju od džihadista u Siriji i Iraku. Kako je u pozivnom pismu najavio predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej, lideri će najpre odlučivati o nominacijama za naslednika Van Rompeja i šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, kojima krajem ove godine ističe ističe petogodišnji mandat.

Odmah nakon toga, Ešton će predsedavati debatom o situaciji u Ukrajini i rastućoj pretnji od džihadista "Islamske države" koji su poslednjih nedelja zauzeli velike delove Iraka i Sirije. U četvrtak su čelnici NATO, Sjedinjenih Država i nekoliko evropskih država optužili Rusiju da se otvoreno uključila u sukobe u Ukrajini i poslala vojsku u pomoć proruskim snagama u toj zemlji.

Premda ruski predsednik Vladimir Putin odbacuje te optužbe, na dnevnom redu će se naći spisak novih sankcija protiv Rusije, koje bi mogle da uključe proširenje evropske "crne liste" pojedinaca i preduzeća kojima je zabranjeno poslovanje u zemljama Unije.

Lideri 28 članica će sem toga razgovarati o upućivanju vojne pomoći iračkim Kurdima, koji su se našli na udaru džihadista samoproglašene islamske države (ISIL).

Kako piše britanska štampa, premijer Dejvid Kameron će predložiti niz mera namenjenih otklanjanju opasnosti da pripadnici ISIL, među kojima ima nekoliko hiljada dobrovoljaca iz evropskih zemalja, prenesu džihad na teritoriju EU.

Te mere bi, kako se navodi, trebalo da uključe tešnju saradnju među evropskim bezbednosnim službama, pojačanu kontrolu putnika na aerodromima i isporuku moderne opreme za kontrolu granice Turskoj, preko koje evropski islamisti najčesće putuju u Siriju i Irak.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.