EU: Nove sankcije Rusiji u roku od sedam dana, Amerika pozdravlja, Češka i Slovačka protiv

Izvor: Blic, 31.Avg.2014, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Nove sankcije Rusiji u roku od sedam dana, Amerika pozdravlja, Češka i Slovačka protiv

Ekstremno smo zabrinuti zbog pogoršanja situacije u Ukrajini”, rekao je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej novinarima nakon maratonskog sastanka, koji je počeo popodne, a završio posle ponoći.

On je kazao da su šefovi država i vlada EU zbog prisustva ruskih trupa na ukrajinskoj teritoriji naložili Evropskoj komisiji da pripremi novi paket sankcija Rusiji koji će stupiti na snagu u roku od sedam dana ukoliko Moskva ne promeni ponašanje.

Van Rompej >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je izbegao da obelodani detalje o novim sankcijama, a nije naveo ni šta konkretno EU očekuje od Rusije kako one ne bi bile uvedene.

“

- To zavisi od situacije na terenu, koju ćemo procenjivati svaki dan” - rekao je Van Rompej.

Predsednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo je nakon samita ukazao da postoji kontrast između pričce da je Rusija spremna na dijalog i situacije na terenu, koja se stalno pogoršava.

“

Ako Rusija ne promeni ponašanje, doći će do trajnog pogoršanja odnosa sa EU, a to nikome nije u interesu”, rekao je Barozo i dodao da u Moskvi treba da misle na strateške posledice vojnog angažmana u Ukrajini, rekao je on.

”

Još nije kasno za političko rešenje, a vojnog rešenja nema”, naglasio je Barozo.

Na sinoćnjem samitu je takođe odlučeno da će aktuelni poljski premijer Donald Tusk naslediti Van Rompeja na mestu predsednika Evropskog saveta, dok će šefica italijanske diplomatije Federika Mogerini zameniti Ketrin Ešton kao visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Šefovi država i vlada su se sem toga saglasili o nizu mera za sprečavanje dobrovoljaca iz Evrope da se pridruže džihadistima iz takozvane Islamske države, koja kontroliše značajne delove Iraka i Sirije.

Te mere ukjučuju intenzivnu razmenu podataka između evropskih bezbednosnih službi i pomoć Turskoj za bolju kontrolu granice sa Sirijom i Irakom.

Bela kuća pozdravila je spremnost Saveta Evrope da razmotri dalje sankcije protiv Rusije zbog njenih akcija u Ukrajini.

“Pozdravljamo konsenzus u Savetu Evrope da iskažu snažnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i pripreme dalje sankcije na razmatranje u narednim danima”, saopštila je kasno sinoć predstavnica Bele kuće Ketlin Hajden, a preneo Rojters.

Prema njenim rečima, SAD rade zajedno sa EU na pripremi daljih sankcija protiv Rusije.

Lideri Evropske unije saglasili su se na sinoćnjem samitu da uvedu nove sankcije Rusiji koje će stupiti na snagu najkasnije za sedam dana ukoliko Moskva ne preduzme korake ka smirivanju ukrajinske krize.

“Ekstremno smo zabrinuti zbog pogoršanja situacije u Ukrajini”, rekao je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej novinarima nakon maratonskog sastanka, koji je počeo popodne, a završio posle ponoći.

On je kazao da su šefovi država i vlada EU zbog prisustva ruskih trupa na ukrajinskoj teritoriji naložili Evropskoj komisiji da pripremi novi paket sankcija Rusiji koji će stupiti na snagu u roku od sedam dana ukoliko Moskva ne promeni ponašanje.

Češka i Slovačka neće prihvatiti neke od planiranih daljih sankcija Evropske unije protiv Rusije ukoliko bi one nanele štetu nacionalnim ekonomskim interesima, saopštili su nakon samita EU u Briselu premijeri te dve zemlje.

- Dali smo sebi unapred pravo da se ne složimo sa nekim delovima predloga (Evropske komisije o novim sankcijama) ukoliko budemo smatrali da Evropa ne bi trebalo da ide u tom pravcu - kazao je češkim novinarima na samitu predsednik češke vlade Bohuslav Sobotka.

Češki premijer kazao je da će u sredu njegova vlada analizirati kakve posledice bi novi paket sankcija ostavio na češku privredu.

- Tada će biti jasno sa kojim od njih možemo da se složimo a sa kojima ne - rekao je Sobotka i dodao da duboko sumnja da zaoštravanje sankcija može da doprinese rešavanju sukoba u Ukrajini a da su prema daljim sankcijama suzdržane i druge zemlje kao Austrija, Mađarska i Slovačka.

- Zvanično sam na samitu EU kazao da ako budu predložene nove sankcije, u ime Vlade Slovačke uzimam sebi pravo da odbijem one koje bi nanele štetu slovačkim nacionalnim interesima - kazao je po završetku samita i slovački premijer Robert Fico.

Slovački premijer rekao je da će koordinirati stav prema novim sankcijama sa češkim premijerom Sobotkom.

- Nema smisla uvoditi nove sankcije ukoliko ne znamo da li su sadašnje ispunile svoju svrhu. Izgleda da dosadašnje sankcije uopšte nisu promenile stav Rusije. Upravo suprotno. A dalje sankcije mogu još da pogoršaju bezbednosnu situaciju u Ukrajini - upozorio je Fico.

Slovački premijer naglasio je takođe da o sukobu u Ukrajini i potezima Evrope prema Kremlju želi da odlučuje na osnovu kompletne i objektivne slike onoga šta se dešava u Ukrajini a da iako poštuje predsednika Ukrajine Petra Porošenka ne veruje mu baš svaku reč.

- Gospodin Porošenko predstavio je na samitu svoju sliku onoga šta se dešava u Ukrajini. Nije nam data alternativa niti smo mogli da suočimo njegove sa izjavama nekog drugog - rekao je Fico.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU: Nove sankcije Rusiji u roku od sedam dana, Amerika pozdravlja, Češka i Slovačka se bune

Izvor: Blic, 31.Avg.2014

Ekstremno smo zabrinuti zbog pogoršanja situacije u Ukrajini”, rekao je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej novinarima nakon maratonskog sastanka, koji je počeo popodne, a završio posle ponoći...On je kazao da su šefovi država i vlada EU zbog prisustva ruskih trupa na ukrajinskoj teritoriji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.