EU: Nova poglavlja po dogovoru o telekomunikacijama

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Okt.2016, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Nova poglavlja po dogovoru o telekomunikacijama

BRISEL - U diplomatskim krugovima u Briselu uveliko se pominje nastojanje Slovačke da u oktobru organizuje otvaranje poglavlja 5 (javne nabavke) u pregovorima sa Srbijom, a do kraja godine još dva.

Takvu dinamiku, prema principijelnom stavu Nemačke, treba da prati napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Tanjug iz izvora bliskih Evropskom savetu saznaje da Nemačka pre davanja zelenog svetla za otvaranje sledećeg novog poglavlja očekuje postizanje dogovora o telekomunikacijama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << />
Dodaje se i to da ni predstavnici Velike Britanije u radnoj grupi Saveta, zaduženoj za proširenje i pristupne pregovore (COELA), nisu još dali svoj pristanak za nastavak otvaranja poglavlja, zbog, kako se u diplomatskim izvorima u Briselu ocenjuje, unutrašnjih tehničkih procedura.

Izvori Tanjuga bliski diplomatskim predstavništvima zemalja članica u Briselu kažu da je sredinom septembra Evropska služba za spoljne poslove ( EEAS) predstavila članicama Unije redovni šestomesečni izveštaj o napretku u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Ocenjuje se da je izveštaj bio generalno pozitivan, da je između ostalog ukazao na napretke postignute u okviru sporazuma o slobodi kretanja, ali i na izostanak primene dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i na nerešeno pitanje telekomunikacija.

Iz Evropske komisije više puta su pozivali i Beograd i Prištinu da budu kooperativni u cilju primene dogovorenog Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

U Briselu napominju da su evrointegracioni procesi i Srbije i Kosova, koje u Briselu tretiraju kao dva paralelna procesa, u velikoj meri uslovljeni napretkom u normalizaciji međusobnih odnosa.

U pregovaračkom okviru za Srbiju, koji sadrži principe i procedure celokupnog pregovaračkog procesa o članstvu naše zemlje u EU, ukazuje se da izostanak napretka u dijalogu, koji se prati kroz poglavlje 35, može uticati na privremenu stagnaciju celokupnog procesa pristupnih pregovora Srbije i EU.

Iako je poslednja runda teničkog dijaloga Beograda i Prištine završena bez dogovora o telekomunikacijama, u briselskim diplomatskim krugovima već je najavljen nastavak napora u cilju postizanja obostrano prihvatljivog rešenja i ubrzana bilateralna komunikacija sa obe strane.

Istovremeno, razgovori se nastavljaju i u okviru radne grupe COELA, u cilju eventualnog postizanja konsenzusa zemalja članica i, kako u briselskim diplomatskim krugovima ocenjuju, još mogućeg skorog otvaranja novog poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.